Filmvisning i Lund: Gruvindustri, kvinnokamp & naturens rättigheter


Vatten är en förutsättning för allt levande. Tack vare de vatten vi lånar från sjöar, floder och grundvatten så kan livet fortsätta. Men idag är inte rätten till vatten självklar. Vattentillgångar hotas av torka, ökenspridning, föroreningar och krig, och leder till ökade konflikter runt om i världen.

Men det finns även andra hot mot rätten till vatten, som det kanske inte talas lika mycket om. Gruvindustrin, och privatisering av mark och naturresurser, är idag ett växande problem för allt fler människor. Längs den andiska bergskedjan i Ecuador och Peru hotar jakten efter guld och andra mineraler befolkningens rätt till rent vatten. Men samtidigt växer kampen mot de transnationella gruvföretagen, och drömmarna om ett liv utan storföretagens närvaro. Vi har fått möjligheten att träffa några av de människor som är med i denna kamp, och genom dessa möten har frågor och funderingar kring vatten och användningen av vatten väckts.

Vem har rätt till vatten?

Hur påverkas vattenkällorna av gruvindustrin?

Vilka rättigheter har människor kontra företag?

Vem kämpar för vatten?

Vad har Naturen för egna rättigheter mot exploatering?

Vilken inblandning har svenska företag i gruvkonflikterna?

Malin, Tove, Ronja och Linnea från Färnebo Folkhögskola visar upp två kortfilmer som undersöker konsekvenserna av den växande gruvindustrin i Ecuador och Peru. Teman som vidrörs är globalisering och kolonisering, kvinnokamp och urfolkskamp, mänskliga rättigheter och naturens rättigheter.

När: 17 maj 2016 15:00 - 17 maj 2016 17:00

Var: Smålands Nation, Kastanjegatan 7 / Lund

Arrangör: Malin, Tove Lönneborg, Ronja Österud och Linnea Svensson