MUREN - var med och uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara


Den sjätte juni är det Inte(r)nationaldagen och Festival Illegal intar Världskulturmuseet.

En festival som med hjälp av musik, föreläsningar, workshops, seminarier och utställningar lyfter asylrättsfrågor och uppmärksamma papperslösas situation.

En del av utställningen kommer att vara en mur. Muren kommer att byggas med hjälp av 27 stycken stora block utav skor. MUREN byggs för att uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara som pågått sedan 1975. Det är en ockupation som sällan uppmärksammas, trots att det bor 160.000 västsaharier i flyktingläger i Algeriet. Människor som är i totalt behov av stöd utifrån. En del av ockupationen är just muren Marocko byggt som delar Västsahara i ockuperat och befriat område, där en två tredjedelar är ockuperat. Muren är 2700 kilometer lång - och därför kommer vi göra just 27 kuber. Emmaus Björkå skickar ca 8 ton skor om året till lägren. Enligt en studie från UNHCR är ca 59% av de som bor i lägren under 18 år, givetvis drabbas barnen av situationen, bland annat är undernärdheten bland småbarn extremt stor. För att dra extra uppmärksamhet till detta kommer ett av de 27 blocken vara gjorda av barnskor. Vi som står bakom denna installation och som behöver er hjälp är två aktivister från Emmaus Björkå, Emelie Casper och Mickey, och kommer båda givetvis finnas på plats. Byggeventet kommer hållas på Hisingen i närheten av Backaplan.

För att detta ska gå att genomföra komma vi att behöva er hjälp! Vi behöver skapa blocken, vilket kommer att göras med hjälp av frigolit, skor och nät. Skorna ska färgas, fästas på klossarna och sedan kläs in i nät. Det är helt okej att komma och gå under dagen och hjälpa till med så mycket en vill och orkar, efter förmåga. Vi är glada för all hjälp vi kan få! Vi bjuder på veganskt grillat och kakor till er som kommer och hjälper – och givetvis också skönt häng! Läsk och annat finns på plats, men vill du dricka något utöver det får du ta med det själv. Bjud in alla ni kan tänka är intresserade och kan hjälpa till, och kom och gör något viktigt, samtidigt som du har roligt!

När: 14 maj 2016 11:00 - 14 maj 2016 16:00

Var: Världskulturmuseet, Södra vägen, Korsvägen / Göteborg

Arrangör: Inte(r)nationaldagen och Festival Illegal