Chantal Mouffe


Kan Europa någonsin enas? Är ”demokrati” och ”västvärlden” liktydiga begrepp? Vad är radikal politik?

Chantal Mouffe är en av vår tids största politiska filosofer. I samband med den svenska utgivningen av hennes nya bok Agonistik gör hon ett efterlängtat besök till Sverige och Kulturhuset Stadsteatern för ett samtal med professorn och författaren Stefan Jonsson.

Samtalet är på engelska.

I sin uppmärksammade bok Agonistik (Bokförlaget Atlas) utvecklar Chantal Mouffe sin agonistiska demokratimodell genom att undersöka internationella relationer, politiska strategier, politisk konst och frågan om Europas framtid. Hon utgår ifrån att politiska konflikter är oundvikliga, men att de inte måste bli ”antagonistiska”, en kamp mellan fiender, utan bör förbli ”agonistiska”, en kamp mellan meningsmotståndare.

MEDVERKANDE

Chantal Mouffe, professor i politisk teori vid Westminster-universitetet i London, välbekant författare, och en av Europas och samtidens viktigaste filosofer. Hennes mest kända verk är Hegemonin och den socialistiska strategin (Glänta/Vertigo 2008), samförfattad med den argentinske filosofen Ernesto Laclau.

Stefan Jonsson, för­fattare, professor i etnicitet vid REMESO (Institutet för forskning om migration, etniska relationer och samhälle) vid Linköpings universitet och regelbunden skribent i Dagens Nyheter. Stefan Jonssons senaste bok på svenska är Eurafrika. EU:s koloniala rötter (tillsammans med Peo Hansen, Leopard förlag).

I samarbete med Fronesis, Arena Idé och Bokförlaget Atlas.

När: 3 maj 2016 17:30 - 3 maj 2016 19:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 / Stockholm

Arrangör: Forum/Debatt, Fronesis, Arena Idé, Bokförlaget Atlas