Galltije Open Call till utställning: Vad ska bort - främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism?


Sedan valet 2014 har diskussionerna om Sveriges förhållande till invandring och flyktingmottagande varit livliga. Efter tal om minskade kvoter och stängda gränser har debatten även kommit att innehålla ifrågasättande av sedan länge etablerade folkgrupper såsom samer och minoriteter och dess status som medlemmar i den svenska staten. Sverigedemokraterna och dess politik har beskyllts för att vara främlingsfientlig och rasistisk och det övriga politiska etablissemanget och samhället har varit noga med att offentligt ta avstånd från dem. Här verkar vi vara nöjda. Den enkla lösningen för att gå vidare är att skylla på SD och dess politik och noga offentligt säkerställa att vi inte sympatiserar med dem. Samtidigt väljer vi att bortse från att det i samhällets traditionella strukturer är inbyggt ett system som tar sin utgångspunkt i majoritetssamhället och dess kultur och värderingar och mer eller mindre aktivt motverkar annan.

Stiftelsen Gaaltije vill med projektet "Vad ska bort - främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism?" ifrågasätta synen på främlingsfientlighet, rasism och kolonialism och förhållandet dem emellan. Kan man genom att aktivt ta avstånd från enbart något av dem ha gott samvete? Kan man vara kolonialist men inte rasist?"

Grunden i projektet är en utställning som åskådliggör den samiska situationen i det svenska kolonialsamhället idag och baseras på skildringar från mass- och social media samt styr-, regler- och andra officiella dokument och skrifter.

Vi vill att DU bidrar med material till utställningen.

Detta kan ske genom att du bidrar med material enligt följande;

o Citat från den offentliga och folkliga debatten såsom inlägg och kommentarer i social media.

o Citat och urklipp från media och andra dokument.

o Korta filmer och ljudklipp med personer som återger en personlig erfarenhet eller upplevelse med utgångspunkt från sin etniska bakgrund.

o Utdrag ur offentliga dokument, lagtexter och domar och som åskådliggör förhållandet mellan staten och den samiska urbefolkningen.

o eller annat material som är intressant och relevant för dig.

Mejla ditt material till kolonisation(@)gaaltije.se (skriv adressen själv, det går inte att bara trycka på denna). Var noga med att ange var och när du hittat materialet samt vem som uttryckt eller står bakom det.

Stiftelsen Gaaltije förbehåller sig rätten, men inte skyldigheten, att använda insänt material i utställningen.

När: 1 april 2016 11:00 - 1 juli 2016 15:00

Var: kolonisation@gaaltije.se / Östersund

Arrangör: Gaalttije - sydsamiskt kulturcenter