Shock Strike Blow / Rough History - Merzedes Sturm-Lie & Alisa Yoffe


Shock Strike Blow / Rough History

Merzedes Sturm-Lie & Alisa Yoffe

11 Mars/March – 8 Maj/May 2016

Opening/ Vernissage 11 Mars/March 17:00 - 19:00

Under vernissagekvällen kommer Merzedes Sturm-Lie göra hennes performance 'Chants du Carpricorne Mercure / Songs of the Mercury Capricorn'.

Växjö konsthall är stolta över att kunna presentera utställningen Shock Strike Blow / Rough History som för samman två unga kommande konstnärer – Merzedes Sturm-Lie & Alisa Yoffe. Utställningen utgår från existentiella frågeställningar om världen idag. Ett här och nu. Utställningen rör sig fritt kring individens relation till minne, nutid och en möjlig framtid.

Merzedes Sturm-Lie (f. 1991, Danmark) delar sin tid mellan Stockholm och Bryssel. Hennes konst rör frågor om minne och historia och dess relation till jaget. I hennes konstnärskap sammanflätas det privata ihop med Europas historia. I förlängningen är det också frågeställningar kring kampen mellan våld och civilisation i en mer existentiell mänsklig mening. Detta är Sturm-Lies hittills största solo-utställning på en offentlig konstinstitution.

Alisa Yoffe (f.1987 i Tasjkent, Uzbekistan), bor och arbetar i Moskva, är idag en av de mest uppmärksammade konstnärerna i Ryssland. Ett energifullt måleri med attityd som handlar om här och nu. Ett måleri som expanderar utanför dukarna och inkluderar konsthallens väggar. Hennes målningar är inte bara en kommentar över ett Ryssland idag, utan ett slags veritabelt slagfält för kampen att överleva och att finna ett annat möjligt samhälle. Yoffe har sällan visats utanför Ryssland, och detta är den första soloutställningen med henne utanför Ryssland.

Utställningen invigs 11 mars kl. 18 av Martin Schibli, curator för utställningen samt konstnärlig ledare Växjö Konsthall, i närvaro av konstnärerna.

Till utställningen presenteras även en folder med längre texter om konstnärerna.

Programverksamhet i samband med utställningen:

17 mars kl. 17: curatorns visning

17 april kl. 14: allmän visning

6 april kl. 17: curatorns visning

3 maj, kl. 17 curatorns visning

3 maj, kl. 18:00. Samtal mellan Martin Schibli och Mårten Frankby, f.d. mångårigt kulturråd på svenska ambassaden i Moskva, om konst, design och hur det är att arbeta i Ryssland idag inom kulturområdet. I samarbete med Det Fria Ordet Hus.

8 maj kl. 14: allmän visning

Växjö konsthall: Västra Esplanaden 10

Öppettider: tis – fre 12-18, lör-sön 12-16.

Obs konsthallen stängd 26-27 mars samt 1 maj

När: 11 mars 2016 16:00 - 8 maj 2016 15:00

Var: Växjö Konsthall, Västra Esplanaden 10 / Växjö

Arrangör: Växjö Konsthall