Slå vakt om aborträtten - Manifestation i Lund


Manifestation Domkyrkoplatsen Lund

Slå vakt om aborträtten

Aborträtten är en grundläggande feministisk fråga. Idag är den dock hotad, inte bara i resten av världen utan även av en gryende anti-feministisk anti-abort rörelse i Sverige. Nästan alla länder i världen införde rätt till abort efter 1950 men aborträtten har därefter reglerats i flera länder och andra har hotat med detsamma. I Spanien som exempel försökte man införa en av europas hårdaste abortlagar 2014. I Litauen skedde liknande försök 2014. Andra länder, såsom El Salvador, har redan en av världens strängaste abortlagar där foster inte får aborteras ens om mammans liv är i fara.

I Sverige är det Sverigedemokraterna som driver anti-abortfrågan hårdast. Detta är typiskt för fascistiska rörelser som alltid vill kontrollera kvinnors kroppar. Försöken till att börja diskutera ”samvetsskäl” för individuella vårdarbetare, så dessa ska kunna undvika att utföra aborter om det är mot deras ideologi, är de första trevande försöken att rucka på svensk aborträtt.

Vi är dock inte liberala feminister, det är inte bara den tomma rätten till abort som vi bryr oss om. Abort är, som alla rättigheter, någonting som också måste fungera i praktiken. Det måste vara gratis och tillgängligt. Idag går det inte att göra abort i Lund på universitetssjukhuset, en av de städer i Sverige med störst ung befolkning på grund av studenterna, och en stad med ett stort sjukhus. Det måste gå att faktiskt göra abort i Lund, det måste öppnas en abortmottagning här.

Abort för oss är en viktig fråga att slå vakt om för att det innebär kvinnors och livmoderbärares kontroll över sina egna kroppar och sin egen sexualitet. Angreppen mot abort är alltid just angrepp mot kvinnors autonomi, vare sig det handlar om här i Sverige eller någon annanstans. Därför måste vi agera för denna rätt.

Under manifestationen kommer vi samla in pengar till organisationen Women on waves.

När: 8 mars 2016 18:00 - 8 mars 2016 19:00

Var: Domkyrkoplatsen / Lund

Arrangör: Utomparlamentarisk feminism Lund