BioRio Filmfrukost: Feminism Inshallah


Ta med frukostbrickan in i salongen och se CinemAfricas visning av dokumentären Feminism Inshallah och kortfilmen Women in the Dark. Efter filmen följer ett samtal Revolutionary Feminism in North Africa.

Filmfrukosten är en del av CinemAfrica Filmfestival 2016. För mer info om programmet, klicka här.

DOKUMENTÄR Den arabiska feminismens historia

Trots att feminism har varit en grundläggande och viktig ideologi i den arabiskspråkiga världen under en stor del av det senaste seklet har dess berättelse inte fått närmelsevis den spridning den förtjänar. Här kommer äntligen en dokumentär som grundligt och med storskaliga ambitioner berättar den arabiska feminismens historia i stor detaljrikedom.

Den tunisiska filmaren Fériel Ben Mahmoud har gjort intervjuer, letat fram arkivmaterial, sammanställt texter och utforskar grundligt feminismen över hela nordafrika och mellanöstern. Hon reser till Tunisien, Egypten, Algeriet, Marocko, Libanon och Saudiarabien för att förstå feminismens framsteg och motgångar, ständiga förändringar med tiden, och för att förstå situationen och möjligheterna idag.

Vissa regissörer är knutna till vissa slags filmskapande. För Fériel Ben Mahmoud handlar det om den historiska dokumentären: hon har en fantastisk filmgärning bakom sig där hon metodiskt och med stor förståelse för övergripande skeenden berättar om historiska personer, händelser och förlopp.

Regi: Fériel Ben Mahoud

Land: Tunisien (2014)

Språk: Arabiska och franska (engelsk text)

Längd: 52 min

Åldersgräns: 15 år

Före filmen: KORTFILM Women in the Dark

Tre generationer muslimska kvinnor; mamma, mormor och dotter, pratar otvunget och öppenhjärtigt om sex. Om hur samhällets syn på sexualiteten format deras egen, och inte minst hur de påverkat varandra under uppväxten.

Regi: Shameelah Khan

Land: Sydafrika (2014)

Språk: Engelska

Längd: 15 min

Efter filmen: SAMTAL: Revolutionary Feminism in North Africa

Visas: Lör 27 feb kl 10.30 (frukosten serveras från kl 10. Salongen är alltid onumrerad, kom i tid.)

Biljetter: 160 kr inkl frukost (det går endast att köpa biljett till denna föreställning)

Obs! För att vara garanterad frukost måste du köpa din biljett. När frukostarna är fullbokade släpper vi biljetter till Filmfika för 120 kr (film & kaffe/te).

När: 27 februari 2016 09:30 - 27 februari 2016 13:00

Var: BioRion, Hornstulls strand 3 / Stockholm

Arrangör: CinemAfrica Sweden