Tidskriften Kritiker presenterar: Shadi Angelina Bazeghi. Läsningar och samtal


Välkommen till en kväll med poeten och översättaren Shadi Angelina Bazeghi på Författarnas hus, i samtal om sitt skrivande med Athena Farrokhzad! Hon läser ur sin diktsamling Vingeslag (Gyldendal, 2015) tillsammans Helena Boberg som har översatt delar av den till svenska, fredagen den 26 februari kl 18.30.

Entréavgiften på 60 kr går till Ingen människa är illegal.*

Föranmäl dig till projektledaren Ylva Gripfelt genom att mejla info@kritiker.nu - då det finns begränsat antal platser - senast onsdagen den 24 februari.

Svalkande dryck, vin och tilltugg finns till självkostnadspris.

Än en gång, varmt välkommen!


I Shadi Angelina Bazeghis diktsamling Vingeslag (Gyldendal, 2015) sammanförs minnen av krig och kärlek, formulerat med lika delar vemod och sorg som med en underfundig direkthet. I de danska recensionerna har hon bl.a. jämförts med poeterna Forough Farrokhzad och Inger Christensen.

"En mørklagt by rejser sig fra havet jeg har oversprøjtet mig med parfume

der stinker hele tiden af brændt menneskekød og knogler og de forkullede lig er konstant i mit synsfelt

vi går, jeg holder en eller anden i hånden, jeg er ved at hoste lungerne op ved hvert andet gadehjørne

himlen er høj, jeg har oversprøjtet mig med parfume jeg har en sølvfarvet taske og sølvfarvede negle og himlen er høj har jeg sagt dét, ufattelig høj af lidelserne"

Shadi Angelina Bazeghi är född 1974 i Iran och bor i Danmark sedan 1986. Hon har översatt den iranska poeten Forough Farrokhzads dikter till danska i Lad os tro på begyndelsen af en kold årstid (Basilisk) och i antologin Kun stemmen bliver tilbage (Gyldendal). Sedan 2016 är hon medlem i den tvärnordiska tidskriften Kritikers redaktionsråd.

Helena Boberg är född 1974 i Stockholm och verk­sam som poet, skri­bent och översättare. Hon debu­te­rade 2011 med dikt­sam­lingen Repuls på 10TAL Bok. Den gavs även ut på ara­biska i Egypten 2012 med titeln Sodood, i över­sätt­ning av Ibrahim Abdulmalik. Året därpå utkom diktsamlingen Sinnesvåld (10TAL Bok). Hon ingick tidigare i Surrealistgruppen, tillsammans med bl.a Aase Berg. Boberg har under flera år arbetat som redaktör och skribent på Kritiker där hon också ingår i redaktionsrådet.

Athena Farrokhzad är född 1983 i Iran, Teheran, och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som poet, dramatiker, översättare och litteraturkritiker. Farrokhzad har tidigare publicerat sig kollektivt, tillsammans med G=T=B=R=G och Tova Gerge, samt arbetat med litterära evenemang och tidskrifter, bl.a Kritiker 2013, #28-29 "En motståndsrörelse på mitt skrivbord". Vitsvit (Bonniers, 2013) är hennes första bok i eget namn. Diktsamlingen har dramatiserats för radio och scen samt översatts till en rad språk. Tillsammans med Iman Mohammed och Khashayar Naderehvandi är Farrokhzad redaktör för 2016 års dubbelnummer av Kritiker.

*Entré kan betalas i dörren eller sättas in direkt till IMÄI, Pg 47 25 43-8. (betalningsbekräftelse gäller som biljett).

Evenemanget arrangeras av tidskriften Kritiker i samarbete med Sveriges författarförbund och med stöd från Nordiska kulturfonden.

När: 26 februari 2016 17:30 - 26 februari 2016 18:30

Var: Sveriges Författarförbund, Drottninggatan 88 B / Stockholm

Arrangör: KRITIKER. Nordisk tidskrift för litterär kritik och essäistik