Pussy Riot - En punkbön


Urpremiär: 5 februari, Unga Dramaten/Målarsalen

Ord kan krossa betong. Några sekunders sång i en kyrka kan skaka en stat och skicka svallvågor över hela världen. Enskilda människor kan utmana makten. Men till vilket pris?

Vi möter tre unga ryska kvinnor som brinner av lust av att förändra samhället. De är feminister. Rebeller. Människor. Men deras kamp för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter möter hårt motstånd.

Punk- och aktivistgruppen Pussy Riot blev världsberömda efter sin aktion i Kristus Frälsarens katedral i Moskva 2012. Här får vi möta tre av medlemmarna, Nadja, Maria och Kat, innan och efter aktionen. När de planerar, när de jagas, när de döms.

Pussy Riot - en punkbön av Irena Kraus är baserad på den ryskamerikanska journalisten Masha Gessens bok Ord kan krossa betong. Irena Kraus är även aktuell på Dramaten med sin dramatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrarna som fick årets Medeapris. Regisserar gör Malin Stenberg som på Dramaten tidigare satt upp bland annat Askungen, Mannen i ormskinnsjackan och Vargtimmen.

Introduktion till Pussy Riot – en punkbön

Kom en stund innan, och få reda på lite mer. En feministisk rysk punkgrupp, ett konstnärskollektiv, en aktivistgrupp, ett performancekollektiv? – hur kan man ringa in Pussy Riot och deras aktioner – och kan man förstå dem närmare med en pjäs? Irena Kraus, dramatiker, leder oss vidare i en introduktion till föreställningen.

9 februari, 24 februari, 30 minuter före föreställningen, Målarsalens foajé. Fri entré.

Samtal med Masha Gessen

Masha Gessen är en rysk-amerikansk journalist och författare som varit starkt kritisk mot Putin. Som verksam journalist i Ryssland har Masha Gessen själv upplevt hur flera av hennes vänner och kolleger trakasserats och försvunnit under mystiska omständigheter. Masha Gessen tilldelades Tucholskypriset av Svenska PEN 2013.

I boken Ord kan krossa betong skildrar hon vilket genomslag punk- och konstnärskollektivet Pussy Riot har fått inte bara i Ryssland, utan i hela världen. Hör henne här i ett samtal med journalisten Michael Winiarski.

6 februari kl 16.30-18.00, Målarsalen. Fri entré, begränsat antal platser.

När: 4 februari 2016 18:00 - 11 februari 2016 20:00

Var: Unga Dramaten, Målarsalen, Nybroplan / Stockholm

Arrangör: Dramaten