Silvana Imam i Gävle konserthus


Glödhet rap och briljanta texter! Grammisnominerad, årets homo på QX-galan, P3 Guld-nominerad, liveakternas regent och en självklar stjärna på den himmel som är Sveriges hiphop-elit. Hennes nya singel, där popstjärnan Marlene gästar, För evigt är en omedelbar hit. Vi kan helt enkelt konstatera: Allt Silvana Imam rör blir till guld! När du ser Silvana är det dina kamper, din bakgrund, din kärlek du möter. Det är en knuten näve sträckt högt upp i luften; mot rasism, sexism och homofobi. En arm runt axeln på alla som lever under förtryck, hot och skräck. En stark hand i en svagare. – Jag får många frågor om varför jag nu gör politisk musik, men det är inte mina intentioner att göra politisk musik. Jag är självklar, jag är inget undantag. Jag är inte en person som ska ”accepteras”. Normen gör mig politisk.

På EP:n ”När Du Ser Mig • Se Dig” är det en rakare Silvana Imam vi hör än på debuten ”Rekviem” 2013. Både musikaliskt och textmässigt. Den atmosfäriska ljudbilden från debutalbumet har ersatts av ett sound som är mer avskalat och större, samtidigt. Det träffar hårdare och mer direkt. Hon fraserar på ett sätt hon inte gjort tidigare. En nyfunnen hunger finns i texterna, som är mer direkta än förut och vassare på samma gång.

– Jag kunde inte längre hålla tillbaka, fortsätta vara subtil eller använda mig av för många metaforer. Ni har skapat ett monster.

Sveriges just nu överlägset bästa rappare är kvinna, har rötter i Syrien och Litauen, ska krossa patriarkatet och vill ha Beyoncé istället för att försöka vara henne. Silvana Imam har stått i startgroparna för ett genombrott sedan debuten 2013 och den kraft som nu släpps fri krossar allt i hennes väg.

När: 19 december 2015 20:00 - 19 december 2015 22:00

Var: Kungsbäcksvägen 22 / Gävle

Arrangör: Gävle Konserthus