Spiken i kistan - Nutida motståndshistoria i Skarpnäck


Välkommen till biblioteket och träffa filmkonstnären och skribenten Antonie Frank Grahamsdaughter och fotografen Eva Wernlid som visar filmer, foton och talar de protester och demonstrationer som avlöste varandra i Skarpnäck 1998-1999. År då Kulturhuset och biblioteket i Skarpnäck var nedläggningshotat.

Den rådande politikernas [M, FP) argumenterade för nedskärningarna i Skarpnäck. Beslutet utgjordes att en skattesänkning på 40-öre måste finansieras. Detta skulle finansieras på bekostnad av kulturen.

Folk gick man ur huse och organiserade ett motstånd mot nedläggningen av kulturhuset med biblioteket. Insamlingen av sextusen namnunderskrifter överlämnades till stadshuset. En penningasäck med 50-öringar överräcktes som protest till finansborgarrådet Carl Cederschiöld ( M) med argumentet att vi vägrar skattesänkning.

Någon vecka senare tågade folket till stadshuset med facklor och körsång av skarpnäcks kör Näktergalningarna. På kulturhuset ordnades en kulturnatt med över tvåtusen besökande. Sara Lidman, en av Sveriges stora författare och boende i Skarpnäck protesterade med ett skarpt inlägg i biblioteket. Många författare stödde folkets kamp som barnboksförfattaren till Alfons Åberg, Gunilla Bergström. En kamp med kulturen och glädjen i blickfånget. Protesterna skallade bokstavligen mellan husväggarna.

I vinterkylan organiserades ett sista avgörande demonstrationståg. Denna gång till stadsdelsmötet i Bagarmossens Folkets hus. Ett slutgiltigt beslut skulle tas i frågan om Kulturhuset. Demonstrationståget lystes upp av facklor och ihärdigt trummande. Folket bar en svart kista som symbol för kulturhusets och bibliotekets nedläggning . I spetsen gick liemannen, (Mattias Gardell.) Under stadsdelmötet utfördes en teaterhappening som protest mot nedläggningen. Folket krävde att Skarpnäcks Kulturhus och Biblioteket skulle få vara kvar. Flera demonstranter passade också på att under kvällen utropad Republiken Skarpnäck.

Och som ni vet och ser så slutade denna kamp med att kulturhuset med bibliotek står kvar med levande aktiviteter än idag!

När: 5 december 2015 11:00 - 5 december 2015 12:00

Var: Skarpnäcks Kulturhus, Skarpnäcks allé 25 / Stockholm

Arrangör: Skarpnäcks Kulturhus