Branka Likic Brboric om globalisering & internationell migration


På onsdag hålls seminariet Globalisering och internationell migration – orsaker och drivkrafter med Branka Likic Brboric. Hon forskar på etnicitet och migration på Linköpings universitet, och är en av de mer namnkunniga på området i Sverige. Seminariet är kostnadsfritt och alla är välkomna!

Forskare brukar prata om tre viktiga processer i globaliseringen: frihandel, fri rörlighet av kapital och arbetskraft. Däremot saknas det en djuplodande förståelse av samspel mellan globalisering, internationell migration och nationalstaten, som är i kläm mellan den ekonomiska och politiska logiken. Öppenhet och immigration ses som en lösning på den ekonomiska krisen, samtidigt som immigration ses som ett politiskt problem.

Politiker i t.ex Tyskland och Sverige lyfter ofta fram arbetsmarknadsintegration som den enda lösningen på ”problemet” med migration, men det pratas sällan om vad som händer i länderna som människor flyr från. Hur kan man tänka kring detta på olika sätt? Hur kan man förstå hur globaliseringen påverkar människor, stater, politiker och den sociala geografin?

Detta kommer Branka prata vidare om under ett intensivt 45-minuterspass 2 december, 11.45 (med soppa som serveras kl 11.30). Hon knyter an till vad som händer i Sverige just nu, och visar på komplexiteten i de här frågorna.

När: 2 december 2015 10:30 - 2 december 2015 11:15

Var: Hemslöjden, Storgatan 41 / Linköping

Arrangör: Folkbildarforum