Göteborgs poesifestival 2015 - Saudiarabien och Bahrain


Göteborgs Poesifestival 2015: Årets festival introducerar sex kvinnliga poeter: Wadha Almusajen, Ranwa Al-Amasy, Roqaiah A Al-Fareed, Mona Saffar, Hilda Ismail och Huda Almubarak.

Festivalen aktualiserar frågor om kunskapsproduktion, demokrati och jämställdhet genom poesi från Saudiarabien och Bahrain. Årets upplaga är en fortsättning på ett treårigt översättningsprojekt gentemot Palestina, Iran och Irak.

VAD KAN SKRIVAS NÄR? OM KULTURARBETARES ROLL I DET BAHRAINSKA SAMHÄLLET

Vilken samhällelig roll kan kulturarbetare, författare och konstnärer i Baharin inta i förhållande till tradition och samtid? Hur förskjuts eller bevaras konstnärliga uttryck i olika tider, och vad kan sägas och skrivas när? Om samtida bahrainsk litterär offentlighet och med nedslag i poesi från olika tider. Föreläsning på arabiska med tolkning till svenska.

RANWA AL AMASSY poet, författare, Bahrain

kl 15.00

OM SYMBOLIK, INTERNET OCH POESI I SAUDIARABIEN OCH BAHRAIN

Hur kan man förstå den nya symbolik som framträder hos en yngre generation poeter från Saudiarabien och Bahrain, och hur förhåller den sig till bildspråket i äldre arabisk dikt? Vilken betydelse har internet haft för framväxten av denna symbolik, och för samtida poeters skrivande i stort? Samtal på arabiska, tolkat till svenska.

HILDA ISMAIL poet, skribent, Saudiarabien

ROGAIAH A AL-FAREED poet Bahrain

Samtalsledare: BALSAM KARAM författare

kl 16.30

I samarbete med Göteborgs Poesifestival 2015.

Arrangemanget är en del av Göteborgs Poesifestivals program, som sträcker sig över helgen 30 - 31 oktober. Se hela programmet på www.poesifestival.se.

När: 31 oktober 2015 14:00 - 31 oktober 2015 17:00

Var: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1 / Göteborg

Arrangör: ABF Göteborg