Xuefei Yang - konsert på Uppsala Gitarrfestival


Xuefei Yang är ett kinesiskt musikunder och hyllas av många som en av världens bästa klassiska gitarrister. Hon var pionjär när hon som den allra första någonsin började sina studier i klassiskt gitarrspel vid Centralkonservatoriet i Beijing. Dessutom är hon den första klassiska gitarristen från Kina med en internationell solokarriär. Idag är hon bosatt i London.

Sina första offentliga konserter i Kina gjorde hon redan i tioårsåldern och vid den europeiska debuten i Madrid som fjortonåring deltog kompositören bakom Concierto de Aranjuez, Joaquín Rodrigo. När gitarristen John Williams hörde henne skänkte han omedelbart två av sina egna instrument till konservatoriet i Beijing för att hon och hennes kurskamrater skulle få tillgång till riktigt bra instrument.

Sedan dess har hon vunnit en rad prestigefyllda tävlingar och gett ut flera kritikerhyllade album. Det senaste kretsar kring hennes favoritrepertoar och innehåller musik av bland andra de Falla, Albeniz, Debussy och Schubert, men också traditionell musik från Kina och Skottland.

Upplev fenomenet Xuefei Yang och klassisk gitarrmusik med virtuos spets, sällsynt skärpa och lustfylld värme.

När: 8 oktober 2015 16:00 - 8 oktober 2015 15:30

Var: Uppsala Konsert & Kongress / Uppsala

Arrangör: Uppsala Gitarrfestival