Järva mångfaldsfestival


Vi är ett antal privatpersoner och organisationer som nu går ihop och säger nej till intolerans - och ja till mångfald. För att fira detta tar vi initiativ till Järva Mångfaldsparad, ett arrangemang där vi tänker tåga tillsammans genom Norra Järva för att visa upp hur vi håller ihop, trots att vi är väldigt olika sinsemellan. Det är en manifestation för allas lika rättigheter. För rätten att:

Vara den du är

Älska vem du vill

Klä dig hur du vill

Leva hur du vill

Tro vad du vill

Allt detta så länge du inte begränsar, inskränker, kränker eller dömer andra för vad de är eller hur de lever.

Tillsammans vill vi stärka de goda krafter som finns här ute och bygga broar mellan människor. Genom ökad förståelse för och kontakt med varandra, är vi övertygade om att vi kan återfå känslan av trygg samlevnad i vårt område. Vi har haft den förut, så varför skulle det vara omöjligt att få den tillbaka? De uttryck för intolerans som vi har sett under en period nu, ska bara bli en parentes i Husbys och Järvas långa historia.

Här kommer en mer detaljerad beskrivning av Mångfaldsfestivalen:

Järva mångfaldsfestival är ett initiativ från engagerade individer och organisationer som bor eller på annat sätt är aktiva i Norra Järva. Idén föddes efter att flera olika människor vittnat om att deras frihet att vara dem de är eller leva som de vill inskränkts av andra människors åsikter, vilket även tagit sig uttryck i våld och trakasserier.

Järva mångfaldsfestival handlar om rätten att vara den du är, älska vem du vill, klä dig hur du vill, leva hur du vill, tro vad du vill - allt detta så länge du inte begränsar, inskränker, kränker eller dömer andra för vad de är eller hur de lever.

Lördagen den tredje oktober kommer vi att genomföra en parad som tågar genom Norra Järva. Paraden kommer att sluta vid en scen, där vi planerar för tal och artistframträdanden. Veckan som föregår paraden är tanken att vi ska ordna olika former av seminarier, föreläsningar och andra aktiviteter i området. Dessa ska fokusera på mångfald och rätten att göra sina egna livsval, utan att dömas eller trakasseras för dem. Järva mångfaldsfestival välkomnar alla som respekterar andras sätt att leva sina liv på. Vi söker aktivt samarbeten med organisationer som vill hjälpa oss att stå upp för mänskliga rättigheter, och speciellt de som har verksamhet i Norra Järva. Vår förhoppning är att festivalen ska lyfta de goda krafter i Norra Järva som står upp mot diskriminering och trakasserier och samla lokalsamhället bakom ett ställningstagande för alla människors lika rättigheter och frihet att göra sina egna livsval. Vi hoppas även att Järva mångfaldsfestival 2015 blir en start på ett långsiktigt arbete med årligen återkommande festivaler. Avsikten är också att festivalen ska inspirera de involverade organisationerna och personerna till att fortsätta att samverka kring lika rätts-frågor i Norra Järva i sitt vardagliga arbete.

En lyckad mångfaldsfestival i Norra Järva, lokalt förankrad och driven, skulle dessutom kunna inspirera andra till att manifestera för mänskliga rättigheter i sina lokalsamhällen på ett inkluderande sätt. Det är så vi tror man åstadkommer verklig och långsiktig förändring.

När: 3 oktober 2015 08:00 - 3 oktober 2015 20:00

Var: Husby / Stockholm

Arrangör: Järva mångfaldsfestival