Kvinnan tillbaka till spisen - och bögen tillbaka till garderoben


Vad: Föreläsning med Sara Duarte, EXPO

När: Under Socialistiskt Forum Umeå den 26 september

Var: Folkets Hus Ersboda

Vad får nationalismen för konsekvenser för jämställdhet och jämlikhet? Med hjälp av rapporten Folk, familj och fosterland av Expo och Kvinna till Kvinna synar vi nationalismens och intoleransens konsekvenser för kvinnors, hbtq-personers och minoriteters vardag i Sverige och en rad andra europeiska länder.

Vare sig det gäller grupper i den rasideologiska miljön, anhängare av counterjihad eller nationalister så är kampen mot feminism, genuspedagogik och jämlikhetsarbete en viktig del. Det kan handla om att införa en restriktivare abortpolitik för att vinna en upplevd tävling i barnafödande, det kan handla om att män måste vara eller förbli krigiska för att kunna försvara familj och land, eller politiska förslag som ska gör att fler kvinnor stannar i hemmet för att ta hand om barnen. Vi går igenom och förklarar kopplingen mellan rasism, hatet mot feminismen och HBTQ-rörelsen. Olika uttryck för intolerans som går naturligt hand i hand.

Sara Duarte fokuserar på antirasistiskt arbete i skolan och på samspelet mellan extremhögern, strukturell rasism och förekomsten av diskriminering och hatbrott i samhället. Målgruppen är främst skolpersonal samt elever på högstadie- och gymnasienivå men hon föreläser och medverkar även i andra sammanhang.

När: 26 september 2015 08:00 - 26 september 2015 09:00

Var: Ersboda Folkets Hus, Byttgränd 13 / Umeå

Arrangör: Socialistiskt Forum Umeå