Mov gïele lea mon sïlpe - Mitt språk är mitt silver


Emma Sandberg föddes i Ubmeje 1988. Hon bor för tillfället i Liksjoe där hon arbetar som frilansande illustratör och serietecknare på heltid. Hon är utbildad djurvårdare och illustratör, och tog sin konstexamen vid Serie- och Bildberättarprogrammet i Gävle 2009.

Djur har ett stort inflytande på hennes konst, och i ett flertal verk figurerar räven som en symbol för hennes egen identitet. Emma Sandberg skapar konst i ett stort antal medier, såväl traditionella som mer moderna, där alltifrån skulpturer till kläder och smycken har en naturlig plats.

I denna utställning som beställts av Liksjuon Sámien Siäbrrie lyfter hon frågor om identitet och språk, utifrån ett samiskt och queert perspektiv, där det finns en uttalad önskan om att inspirera både henne själv och andra samer att ta tillbaka sitt språk utifrån deras egna, individuella förutsättningar.

Frågor om identitet från ett stor antal perspektiv spelar en stor roll i Emmas vardag såväl som konstnärligt skapande, och det finns en stark koppling mellan den konst som hon skapar och hennes förhållning till sin egen identitet som en ung, samisk queer konstnär.

Utsällningen visas sedan på biblioteket fram till 17 oktober 2015.

Samarrangörer: Liksjuon sámien sïäbrre, Studieförbundet Vuxenskolan

När: 16 september 2015 16:00 - 17 oktober 2015 16:00

Var: Norra Torgg. 12 / Lycksele

Arrangör: Lycksele bibliotek