I HUVUDET PÅ FRIDA FJELLMAN


Under hösten 2015 presenterar Gustavsbergs Konsthall en omfattande soloutställning av konsthantverkaren Frida Fjellman, där vi får möta hennes fascinerande och starkt personliga världar. Samtidigt presenterar vi examensarbeten från master- och kandidatutbildningarna 2015 med inriktning smycke-, textil- och keramikkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, HDK.

Öppen vernissage 11 september kl 16-19 och invigningstal kl 17:30 av Inger Molin.

I HUVUDET PÅ FRIDA FJELLMAN.

Första gången Gustavsbergs Konsthall visade Frida Fjellman var under invignings-året 2007, med utställningen "Nocturnal Dreams". De fabler och den närmast teatrala rumslighet som då formade rummet har sina paralleller i den nya utställningen. Ridån, scenografin och de skulpterade djuren – dramats centralfigurer – återkommer, men i ny tappning och mörkare tonläge. Det som då upplevdes som något drömlikt och skimrande har bytts till ett oroande allvar, hämtat ur verkliga händelser, som Frida Fjellman beskriver: "Utställningen har sin utgångspunkt i en självupplevd resa som tar en otäck vändning med kraftiga jordbävningar, tsunamis och totalt kärnkraftshaveri. Att gå från glädje och inspiration till rädsla och ovisshet, att känna skräcken och radioaktiviteten komma allt närmare. Men också en mardröm kan mynna ut i något intressant och den här gången blev inspirationsmaterialet ett helt annat än det som var planerat. Utställningen behandlar bland annat grundläggande sinnestillstånd som vi alla tampas med, så som rädsla, skräck, utsatthet och behovet av trygghet".

Frida Fjellman är en av landets mest uppmärksammade konsthantverkare och har ett flertal utställningar och offentliga gestaltningsuppdrag bakom sig. Hennes skulpturala installationer av glas, keramik, trä och neon rymmer ofta både lek och allvar. Med ett starkt personligt uttryck och gedigen hantverkskunskap bygger Frida Fjellman upp världar där olika former, gestalter och djur från den svenska naturen möts. Det oväntade spelar en stor roll och stämningen i Frida Fjellmans scenografier kan beskrivas som full av mystik och fantasi.

HDK – EXAMENSARBETEN 2015 – MASTER / KANDIDAT / KONSTHANTVERK.

Gustavsbergs Konsthall presenterar ett urval av årets examensarbeten från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Utställningen presenterar nio master- och kandidatstudenter i Konsthantverk, med inriktningarna smycke-, textil- och keramikkonst: Lisa Andersson Andersson, Ellinor Augustini, Sofia Bankeström, Neli Dicheva, Helena Engarås, Maja Michaelsdotter Eriksson, Rebecka Larsdotter Jonsson, Anna Norrgrann och Emil Österholm.

Deras arbeten visades under examensutställningen ”Godkänd” i Göteborg i våras och ett axplock från denna omfattande utställning presenteras nu på Gustavsbergs Konsthall. Nya rumsligheter och berättelser formas när verken sätts i nya sammanhang. Utställningen görs i samarbete med HDK och urvalet har gjorts av Maj Sandell från Gustavsbergs Konsthall.

När: 11 september 2015 14:00 - 3 december 2015 16:00

Var: Odelbergs väg 9, Gustavsberg / Stockholm

Arrangör: Gustavsbergs Konsthall