Relationsinstitutet möter Lena Andersson


Känslor och relationer är komplexa fenomen. Det har Relationsinstitutet konstaterat länge. Därför bjuder de in författaren Lena Andersson, Augustprisbelönt för “Egenmäktigt förfarande – en roman som kärlek”, för att tala om romanfiguren Ester, om hur det känns att vara Hugo, och om relationernas förunderliga värld.

Lena Andersson fångade hela Sveriges romanälskare med sin precisa och smärtsamma beskrivning om Esters kärlek till en man som inte älskar henne tillbaka. I uppföljaren “Utan personligt ansvar” är Ester återigen olyckligt kär, denna gång i en gift man. Måste kärlek göra så ont? Är kärleken blind? Varför strävar så många efter tvåsamhet? Och vore det inte mer hälsosamt med relationer med mindre passion?

Dessa och andra normkritiska frågor kommer att diskuteras i samtalet som leds av Simon Ceder, en av Relationsinstitutets grundare. Samtalet med Lena Andersson syftar inte till att hitta exakta svar eller att luska i personliga detaljer. Snarare är frågorna öppningar för att upptäcka nya perspektiv, och varför inte även för att ställa nya frågor? Personliga anekdoter blandas med filosofiska funderingar som vävs ihop med Lena Anderssons romanfigurer. Publiken bjuds in att under samtalets gång (eller redan idag!) ställa sin fråga till Lena Andersson via Relationsinstitutet på sociala medier (Facebook, Twitter).

Lena Andersson

Född 1970 i Stockholm. Hon är författare och skribent med en filosofie kandidatexamen i engelska, tyska och statsvetenskap. I sommar hörs hon i Allvarlig talat i P1. Lena Andersson debuterade år 1999 med romanen Var det bra så? År 2013 tilldelades Lena Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok för romanen Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek. Samma år fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris liksom Publicistklubbens Guldpenna för sin gärning som skribent. Lena har skrivit ett flertal romaner, den senaste – Utan personligt ansvar – utkom 2014. Förlag: Natur och Kultur.

Relationsinstitutet

En organisation grundad 2013 på initiativ av Göteborgsbaserade kommunikationsstrategen Julia Johansson. Syftet är att bedriva tankeutveckling om relationer utifrån olika perspektiv såsom normkritik och filosofi. Främsta kanalen är publicering av texter på webbsidan relationsinstitutet.org, samt panelsamtal i samarbete med Dunkers kulturhus. Samtalet med Lena Andersson leds av Malmöbaserade Simon Ceder, medgrundare av Relationsinstitutet. Han skriver en avhandling vid Lunds universitet om pedagogiska relationer och posthumanistisk filosofi. Tidigare har Simon Ceder arbetat som gymnasielärare samt fortbildare inom genus, normkritik och sexualitet.

När: 18 augusti 2015 17:00 - 18 augusti 2015 18:30

Var: Palladium, Södergatan 15 / Malmö

Arrangör: Relationsinstitutet på Malmöfestivalen