Europaparlamentet & RåFILM visar Förvaret i Almedalen


Filmvisning & samtal modererat av Linnéa Engström, Europaparlamentariker (mp).

Medverkande: Anna Persson, regissör, Anna Weitz, producent, Ignacio Vita, jurist, asyl- och migrationsrätt.

"Filmen visar tydligt konsekvensen av EU:s inhumana migrationspolitik. Något så ogripbart som vad system gör med människor-både asylsökande och personal- visas med mod och medkänsla i filmen. Det behövs mer politik som som bygger på de värderingar som visas i filmen Förvaret". - Linnéa Engström

OM EVENEMANGET: Hur kan det vara möjligt att låsa in människor som inte begått något brott? På de svenska förvaren vistas människor i väntan på avvisning. Vad händer med personal och förvarstagna i en sådan miljö? Vilka politiska lösningar finns på de svenska förvaren och hur hänger de samman med EU-politiken?

En kritikerhyllad dokumentär inifrån Migrationsverkets låsta förvar där människor frihetsberövas i väntan på tvångsavvisning. Fånge och vakt är i varandras närhet dygnet runt. Samtalar under sömnlösa nätter och spelar fotboll under heta sommardagar. Vi följer Sophie, 29, som älskar sitt jobb på förvaret, Sami, 20, den unga rebellen som är inlåst men fri inombords, och Aina, 47, som skilts från sina barn och hålls inlåst medan polisen trappar upp arbetet för att kunna verkställa deras avvisningsbeslut. Med unik access till en sekretessomgärdad plats skildras en samtida tragedi ur både tjänstemäns och migranters perspektiv.

Efter filmen följer ett samtal. Vad säger filmarna själva om filmens budskap och de frågor som väcks? Hur ser juridiken ut på området? Finns det några politiska lösningar på problematiken med förvaren? Hur spelar EU:s migrationspolitik in i systemet med de svenska förvaren?

Filmen distribueras av Folkets Bio.

När: 30 juni 2015 13:00 - 30 juni 2015 16:00

Var: Folkets Bio Visby, Roxy, Adelsgatan 39 / Visby

Arrangör: Förvaret