Osynliga barn på Stockholms Läns Museum


Våra barn är de osynliga barnen och de hänger löst.

"Vi är Somayas Slöjdgerillor. Vi är kvinnor som lever med skyddad identitet. Vi vill genom konsten höja våra röster och uppmärksamma barns situation på skyddat boende. Barnen är de mest utsatta eftersom de står utanför myndigheternas skyddsnät och ansvar.

Vi våldsutsatta mammor måste ta hand om våra barn, vilka också upplevt våld, samtidigt som vi genomgår en av de svåraste perioderna i våra liv.

Det är endast vi mammor som är placerade under socialtjänstens ansvar, våra barn är vårt eget ansvar. Våra barn har ofta särskilda behov på grund av vad de upplevt. Barnen ges mycket små möjligheter att bearbeta dessa upplevelser och får inte den egentid eller aktivering de är i behov av.

Socialtjänst och myndigheter vet inte hur många barn som lever i skyddade boenden eller vilka behov de har. Det vill vi ändra på.

Vi har virkat och stickat små fågelungar. De representerar de osynliga barnen."

Somaya Kvinno och Tjejjour är en politiskt- och religiöst obunden ideell organisation som under sin 16-åriga verksamhet har arbetat med att skydda, stärka och uppmärksamma kvinnor och barns rättigheter. Vi har som enda kvinnojour i Sverige fått tillstånd av Utbildningsförvaltningen att bedriva pedagogisk omsorg för barn. Somaya har åtta skyddade boende för sammanlagt 30 personer.

När: 25 juni 2015 13:00 - 20 september 2015 14:00

Var: Stockholms Läns Museum, Järnvägsgatan 25 / Stockholm

Arrangör: Somayas Slöjdgerillor / Stockholms Läns Museum