Räcker Sveriges feministiska utrikes- och biståndspolitik till? Ett samtal om SRHR i post 2015-agendan


Antagandet av post 2015-agendan i FN närmar sig med stormsteg och förhandlingarna går nu in i en sista, kritisk fas. Det finns ett brett stöd bland riksdagens partier för att satsningar på SRHR är ett av de mest framgångsrika sätten att stötta en hållbar utveckling, minska fattigdomen och öka jämställdheten. Men runt om i världen finns ett växande motstånd. Utan sina starka förespråkare riskerar SRHR, särskilt kvinnor och flickors rätt till sina egna kroppar, att hamna i skymundan. Hur driver den svenska regeringen sin feministiska politik i förhandlingarna inför post-2015 och hur effektiv har strategin varit? Vad kommer vi att få med i slutresultatet och vad riskerar att utebli? Och hur ser planen ut för att uppnå målen vad gäller finansiering, implementering och uppföljning när den nya agendan väl är antagen?

Riksdagens tvärpolitiska grupp för frågor rörande SRHR, RFSU och International Planned Parenthood Federation (IPPF) har bjudit in biståndsminister Isabella Lövin och Ulrika Karlsson, ordförande för SRHR-gruppen i riksdagen till ett unikt samtal med Tewodros Melesse, generalsekreterare för IPPF och Maria Andersson, generalsekreterare för RFSU.

Samtalet kommer att fokusera på hur regeringar, parlamentariker och civilsamhället tillsammans kan arbeta för att få med SRHR i post 2015-agendan på en bred front och se till att regeringar hålls ansvariga för att uppnå målen.

Seminariet följs av fikamingel för möjlighet till vidare diskussion.

Varmt välkommen!

Plats: Förstakammaren, Sveriges riksdag, Riksgatan 1

Tid: 10 juni kl.14-16

OBS! Seminariet hålls på engelska.

Eventet är kostnadsfritt, men anmälan obligatorisk senast den 5 juni. Anmäl dig genom att skicka ett mail till kristina.bostrom.carlback@riksdagen.se med förnamn, efternamn och organisation.

Dialogen arrangeras av riksdagens SRHR-grupp, IPPF och RFSU, under samordning av Vänsterpartiets riksdagsgrupp.

När: 10 juni 2015 12:00 - 10 juni 2015 14:00

Var: 1:A Kammarsalen Riksdagen / Stockholm

Arrangör: RFSU