Solidaritetsmöte för folket i Tambodalen Arequipa, Peru!


TILL DEN INTERNATIONELLA SOLIDARITETEN

Brådskande kallelse till stöd för befolkningen i Tambodalen Arequipa, Peru!

Fredagen 5 Juni klockan 17:00 - 19:00

Sergels torg Stockholm

Mer än 22 000 invånare i Tambodalen har sedan två och en halv månad strejkat och demonstrerat fredligt mot gruvprojektet Tia Maria.

Jordbrukarna motsätter sig Tia Maria gruvprojektet som drivs av det multinationella företaget Southern Cooporation. Anledningen till demonstrationerna är försvaret av småböndernas mark, vatten och miljö. Om projektet genomförs, hotas böndernas jordbruk, boskap och liv.

Vi kräver att svenska AP-fonderna tar bort de pensionspengar som har investerats i Congaprojektet i Cajamarca och Tia Mariaprojektet i Arequipa. Dessa projekt drivs enbart i vinstsyfte och orsakar förorening av vattnet, förstör jordbruket, skadar boskapen framför allt leder projekten till miljöförstörning och hotar människors hälsa!

Vi fördömer Ollanta Humalas regering som företräder gruvföretagens intressen. Vi fördömer dess samvetslösa användning av våld och terror i syftet att påtvinga Tia Maria-projektet. Sedan en vecka tillbaka har regeringen även utlyst undantagstillstånd i regionen, vilket innebär inskränkning av invånarnas mötes-, samlings- och rörelsefrihet. Detta innebär även grönt ljus för husrannsakningar. För att fullgöra undantagstillståndet har regeringen avsatt 5 500 mänskliga resurser inom polisen och det militära. Agenterna har mördat fem personer och skadat hundratals bland de protesterande. Förtryckarna innebär ett allvarligt hot mot familjernas och barnens psykiska hälsa i regionen.

"Låt inte våra AP-fonder bidrar till brott mot folkrätten!"

Nej till Tía María Gruvprojekt!

Stoppa förtrycket i Peru!

När: 5 juni 2015 15:00 - 5 juni 2015 16:00

Var: Sergels Torg / Stockholm

Arrangör: Peruaner i Sverige, Stödgruppen ALBA, Solidaritet nät med LatinamerikaLatinamerikagrupperna Stockholm