FREDSDAGEN på Kulturhuset Stadsteatern


För 70 år sedan avslutades andra världskriget. Den 7 maj firar Kulturhuset Stadsteatern Fredsdagen och uppmärksammar denna historiska händelse med ett heldagsprogram fullspäckat med seminarier, samtal och filmvisningar. Under dagen medverkar bland andra författaren Antony Beevor, Elisabeth Rehn, Finlands tidigare försvarsminister, krigsveteranen Louis Levinsky och journalisten Alexandra Pascalidou.

HELDAGSPROGRAMMET:

KEYNOTE SPEAKER: ANTONY BEEVOR

11.30-12.45 Hörsalen (Biljetter : http://bit.ly/1brrEiX)

Kritikerrosade och storsäljande militärhistorikern Antony Beevor kommer till Kulturhuset Stadsteatern för att inviga fredsdagen med ett exklusivt seminarium om freden 1945 och vad den innebar för Europa. Han är välkänd för en svensk och internationell publik med böcker som Stalingrad och Berlin – Slutstriden 1945 som har översatts till 30 olika språk. Han har ett förflutet som brittisk officer men sadlade om till författare och är nu hedersdoktor vid Kent University och innehar en gästprofessur vid University of London. Han har erhållit en rad priser för sitt författarskap, bland annat det mest aktade facktlitterära priset i Storbritannien, Samuel Johnson-priset.

VÄGEN TILL FÖRINTELSEN

13.00–13.45 Ekoteket (Fri entré)

(Arrangerat av Svenska Europarörelsen och Utrikespolitiska Föreningen i Stockholm.) Hédi Fried, författare och psykolog, överlevande från Auschwitz och Bergen Belsen samtalar med David Titelman, psykolog.

FILM: SCHNEE VON GESTERN AV YAEL RRUVENY

13.00–14.40 Klarabiografen (Biljetter: http://bit.ly/1OThmdY)

Syskonen Michla och Feiv'ke Schwarz överlevde förintelsen. De har planerat att återförenas i Lodz efter krigsslutet, men mötet uteblir och deras vägar skiljs för alltid. Feiv'ke blev kvar i Tyskland, på orten där han suttit i koncentrationsläger. Michla flyttar till Israel. Nästan 70 år senare får Michlas barnbarn Yael i Berlin reda på att mormoders bror levt längre än de trott. Hon spårar upp den tidigare okända släktgrenen och upptäcker hur de i tre generationer har formats av förintelsen, men på många olika sätt. Dokumentärfilmen vann bland annat pris för bästa dokumentär vid IFF Haifa 2013. Filmen visas i samarbete med Goethe-Institut.

ÅRETS EUROPÉ

14.00-14.20 Foajé 3 (Fri entré)

(Arrangerat av Svenska Europarörelsen.) Utmärkelsen Årets Europé 2015 tilldelas Alexandra Pascalidou. Thomas Hammarberg, Årets europé 2011, delar ut priset. Efter prisutdelningsceremonin samtalar Thomas Hammarberg med Alexandra Pascalidou om Europa.

FRED OCH DIPLOMATI

14.30-15.30 Foajé 3 (Fri entré)

(Samarbetspartner Norden i Fokus.) Freden 1945 var ett resultat av förhandlingar och samtal som skulle komma att avgöra Europas framtid. Verkningarna av freden ser vi än idag. I denna paneldiskussion om fredsmäkleri får vi ta del av strategier och anekdoter från toppdiplomatins inre. Deltar gör Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn, Europarådets f.d. kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg och den tyska ambassadören i Stockholm Michael Bock. Moderator: Alexandra Pascalidou.

KVINNOR OCH KRIG

14.30–15.15 Ekoteket (Fri entré)

(Arrangerat av Svenska Europarörelsen och Utrikespolitiska Föreningen i Stockholm.) Samtal mellan Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna och Parisa Khosravi, ordförande Utrikespolitiska Föreningen i Stockholm,om kvinnors situation i väpnade konflikter från andra världskriget till dagens krig i Syrien. Hur påverkar kriget kvinnorna? Vad utsätts de för och hur kan de bidra till att skapa en varaktig fred.

FILM: EVERY FACE HAS A NAME AV MAGNUS GERTTEN

15.00-16.15 Klarabiografen (Biljetter: http://bit.ly/1DsqlGT)

Every Face Has a Name tar sin utgångspunkt i den 28 april 1945, dagen då båtar med krigsfångar och överlevande från de tyska koncentrationslägren anländer till hamnen i Malmö. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer.70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten. Till slut upptäcker de sig själva - i en filmrulle från dagen då livet började igen.

NATIONALSTATEN– HOTET MOT FREDEN I EUROPA?

15.30-16.15 Ekoteket (Fri entré)

(Arrangerat av Svenska Europarörelsen och Utrikespolitiska Föreningen i Stockholm.) Drömmen om en stark och enhetlig nationalstat växer sig allt starkare i många länder, också i Sverige. Hur ser nationalstaten ut och vilka konsekvenser får den om den förverkligas? Parisa Khosravi samtalar med Fredrik Önnevall, journalist på SVT och programledare för den uppmärksammade dokumentärserien Fosterlandet.

VETERANSAMTAL - PHILIP TEIR INTERVJUAR LOUIS LEVINSKY

15.45-16.30 Foajé 3 (Fri entré)

(Samarbetspartner Norden i Fokus.) Louis Levinsky är tidigare ledamot i styrelsen för de judiska krigsveteranerna i Finland. Levinsky är ursprungligen dansk medborgare, men blev så kallad frivillig soldatgosse i Finland under kriget mot Ryssland. Detta innebar samtidigt att han från 1941 gjorde sällskap med ett hundratal finska judar som deltog på samma sida som Nazityskland. I samtal med journalisten Philip Teir diskuterar Lewinsky de komplicerade ställningstaganden som många finländska judar, som först och främst såg sig som finländare, ställdes inför under andra världskriget.

FRÅN OCH MED NU

16.30-17.15 Ekoteket (Fri entré)

Avslutande samtal med Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare, som i dialog med publiken lyfter blicken från dagens konfliktfyllda vardag till en framtid där det finns hopp om en varaktig fred. Parisa Khosravi är samtalsledare.

ANTISEMITISMEN DÅ OCH NU

17.30-18.30 Ekoteket (Fri entré)

Efter terrorattackerna i Paris, Köpenhamn, Toulouse och Bryssel där islamister sköt judiska barn, rabbiner, museibesökare, butikskunder och vakter till döds har frågan om antisemitism återigen blivit aktuell i Europa. I samband med sommarens upptrappade konflikt på Gazaremsan var det stundvis omöjligt att skilja Israelkritiken och judehatet åt, då demonstranter skanderade ”död åt judarna” på Europas gator. Samtidigt växer stödet för högerextrema partier, och i delar av vänsterns intensiva fokus på det judiska landet och spekulerande om en ”Israellobby” hörs ekon av gamla antisemitiska tankefigurer. Är judehatet på frammarsch i Europa? Och hur skiljer sig dagens antisemitism från 30-talets? Paneldeltagare: journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink, journalisten och opinionsbildaren Sofia Nerbrand och Aron Flam, komiker och skribent. Moderator: Nathalie Rothschild.

FILM: EVERY FACE HAS A NAME AV MAGNUS GERTTEN

17.30-18.45 Klarabiografen (Biljetter: http://bit.ly/1DsqlGT)

Every Face Has a Name tar sin utgångspunkt i den 28 april 1945, dagen då båtar med krigsfångar och överlevande från de tyska koncentrationslägren anländer till hamnen i Malmö. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer.70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten. Till slut upptäcker de sig själva - i en filmrulle från dagen då livet började igen.

När: 7 maj 2015 09:30 - 7 maj 2015 18:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern