Klyftan på Folkteatern 4 - 5 maj


4-5 maj blir Folkteatern Klyftans mötesplats för forskning, film, journalistik, teater och film som skildrar klyftorna.

4/5 FORSKNING OCH KUNSKAP OM OJÄMLIKHET

FOLKTEATERNS RÖDA SCEN 10 - 16

Vad vet vi om ojämlikhet och samhällsklyftor idag? Vad beror de på, hur har de utvecklats och varför är de ett problem? Under dagen får du möta en professor som säger att ojämlikhet dödar, en journalist och dokumentärfilmare som undersökt hur kampen om löneutrymmet går till och en kommunaltjänsteman som vet var ojämlikheten bor i Göteborg.

Medverkande: Erik Sandberg (journalist och dokumentärfilmare), Göran Therborn (professor i sociologi, Cambridge University) och Peter Molin (utredningsledare Göteborgs stad).

Samtalsledare: Ann Ighe (fil. dr. ekonomisk historia, GU)

Läsningar: Rojda Sekersöz (Revolution Poetry)

18.00 - 19.15

Filmvisning: LÖNESÄNKARNA av Erik Sandberg

5/5 HISTORIERNA SOM SKILDRAR VERKLIGHETEN

FOLKTEATERNS RÖDA SCEN 10 - 16

Hur skildrar vi klyftorna på scen och film i dag? Hur påverkas våra inre konflikter av politiska och samhälleliga? Vilka historier saknar vi? Vilka perspektiv kommer inte fram? I december utlyste Klyftan en manustävling för att få fram nya, oberättade historier för långfilm. Under dagen läser också skådespelare från Folkteatern scener ur de inskickade bidragen.

Medverkande: Baker Karim (långfilmskonsulent, Svenska Filminstitutet), Frida Röhl (konstnärlig ledare, Folkteatern), Karwan Faraj och Kamran Rahimi (radiodokumentär, bl a ”Skotten i Göteborg” ), Petra Revenue (manusförfattare, teater och film), Gellert Tamas (journalist och författare), Halima Mahammed Ali Handulleh (filmisk gestaltning, GU), m fl.

Samtalsledare: Hasse Carlsson (Klyftan)

VÄLKOMNA att vara med, lyssna och ställa frågor!

Biljetter: 160:-/dag / 250:-/ båda dagarna

Mer info: www.klyftan.se

När: 4 maj 2015 08:00 - 5 maj 2015 14:00

Var: Folkteatern, Olof Palmes Plats / Göteborg

Arrangör: Klyftan