Revolutionär 1 Maj Lund: Vi tar tillbaka staden – gatorna tillhör folket


Revolutionär 1 Maj Lund: Vi tar tillbaka staden – gatorna tillhör folket

På arbetarnas internationella kampdag tar vi staden tillbaka! Lund är en stad som de rika tror att de behärskar, en stad som politikerna leker sandlåda i medan de sitter i knäet på byggherrarna. Men Lund tillhör inte kapitalet, staden tillhör alla de som bor, arbetar, pluggar och lever i den.

Polisangrepp på 1 maj

Under förra årets revolutionära första maj-firande samlades ungefär 150 människor på Bantorget. Till deras förvåning hade ungefär 35 poliser också samlats där, inklusive en polishelikopter och än fler poliser i beredskap. Poliserna hotade snart demonstrationsdeltagare och hävdade nolltolerans mot bengaler och maskeringar: två inslag som finns på i princip varje skånsk demonstration. Poliserna omringade fronten på demonstrationen och grep en person i början. Deras ”dialog” var som vanligt en ansamling lögner där de t.ex. lovade att inte gå in i demonstrationen mer. Efter bara några minuter så hade detta löfte brutits då demonstrationen nådde fram till Clemenstorget då poliserna bestämde sig för att plötsligt rusa in i fronten på demonstrationen och slå vilt omkring sig – om det nu är människors säkerhet man är ute efter att skydda så är det ett uppenbart felriktat grepp då få saker är farligare än att slå omkull människor i folkmassor som håller i brinnande bengaler.

Polisen hade uppenbarligen planerat sitt angrepp på vår demonstration. Deras storlek på insatsen och att de gick invid demonstrationen med tydliga order om nolltolerans var ett tydligt budskap: de vill skrämma oss. De vill få oss att gå snällt i raka led, att stå med mössan i hand och be om tillstånd, att sänka ljudet och slinka hem med svansen mellan benen. Att demonstrera är inte bara en tom rättighet fäst i grundlagen. Det är som allt annat i världen: något vi måste ta själva. Därför är det viktigt att vi i år tar tillbaka staden och tar tillbaka vår dag!

Kampen om staden

På gatorna i Lund, liksom alla större städer i Sverige, har det senaste året dykt upp fattiga romska tiggare. För stadens småborgare och de som tror vi lever i ett rättvist samhälle har det varit chockerande då fattigdomen och misären blivit så uppenbar mitt i det svenska välfärdssamhället. Rasistiska attacker har blivit norm samtidigt som en solidaritetsrörelse växt fram. För oss symboliserar tiggarna det rämnande folkhemmet och en ny tid av direkta klassmotsättningar. Vad än vår egen situation är måste vi solidarisera oss med de som har det sämst och är mest utsatta.

Kampen om sjukhuset har fortsatt: arbetarna flyr arbetsplatsen och söker sig vidare till bättre arbetsvillkor och högre löner. Den socialdemokratiska valsegern i regionen gav som vanligt ingen utdelning för arbetarna. Överbeläggningar är vardag, stressen ökar och risker för såväl patienter och arbetare får oss att undra: vem vårdar vårdarna? Kampen om Lund är inget som är avgränsat av resten av Sverige eller resten av världen. Öresundsregionen är en allt mer socialt och ekonomiskt integrerad region där alla städer och byar sakta blir en del av en enorm metropol som sträcker sig över Köpenhamn, Malmö, Lund och vidare. Våra kamper hänger ihop. Kom därför till Lund på 1 maj!

Kamp mot kapitalismen

Bortom metropolen vi bor i så är vi också en del av något mycket större, av en världsrörelse som de senaste åren har vaknat till liv i kampen mot krisen. Miljoner människor har organiserat sig själva, krävt att få styra sina egna liv, krävt ett slut på utsugningen och fattigdomen kapitalismen skapar. Rätten till staden innebär frihet, frihet åt de som bor i staden när de rika försöker ta över våra kvarter, kasta ut de som inte passar in eller sprida lögner i form av käcka slogans som ska locka investeringar. Kapitalismen innebär fattigdom och utsugning, det innebär korrupta politiker av alla schatteringar, det innebär rasism och fascism. Vi måste ta tillbaka våra gator och våra liv och skapa ett helt nytt samhälle, ett socialistiskt samhälle!

Alla ut på gatorna på 1 maj! Alla till Lund!

När: 1 maj 2015 16:00 - 1 maj 2015 17:30

Var: Stortorget Lund / Lund

Arrangör: Karin Olsson / Flera olika