Den Stora Vävoperan


En opera om vävning – om människans behov av ett skapande rum, om kvinnors textila kreativitet genom tiderna, om globala sociala orättvisor och konsumtion.

Den Stora Vävoperan är ett helt nytt och unikt poetiskt kollaborativt operaprojekt om vävning. Verket förmedlar känslan, ljudet och rytmen hos vävning. Det ställer kulturarvet och den moderna subkulturen vävning mot den globala textilindustrin. Text och musik skapas av Stefan Klaverdal, kompositör, och Lisa Hansson, sångerska, performanceartist och manusförfattare.

Delar av operan arbetas fram genom improvisation. Operan har skapats i en öppen process där alla medverkande bidragit, men verket har också öppningar där lokala medskapare inom musik, konst och textilt hantverk kan bjudas in, t ex skolor, lokala vävstugor, andra musiker och konstnärer. På så vis kan verket förändras när det uppförs på nya platser.

I Den Stora Vävoperan möts två vävande kvinnor över tid och rum i vävningens tidlösa magi – Hanna, baserad på verkliga Hanna som levde hela sitt liv på Lilla Rödde i Skåne (1896-1985), och fiktiva nutida textilarbeterskan Shapla från Bangladesh. Över dem vakar Tiden – hon som spinner och klipper av livets tråd, och väver samman. Kvinnornas livsöden vävs samman med fakta och poetiska texter till en opera om textil – om känslor, mänskligt skapande och medmänsklighet.

Ljudbilden skapas dels av vävstolar – vanliga såväl som ombyggda, av andra vävobjekt och symaskiner som finns med på scenen. Dessutom hör man inspelade vävljud, elektronik och vanliga instrument.

Samarberten: Swedwatch, Stilmedveten, Textilmuseet

Med stöd av: Kulturrådet, Kulturbryggan, Dramtikerförbundet, Västra Götalandsregionen.

När: 24 april 2015 16:00 - 26 april 2015 18:00

Var: Textilmuseet i Borås / Borås

Arrangör: Vävoperan