Lunchföreläsning om maktstrukturer med Victoria Kawesa


Malmö Högskolas Feministiska Föreningen bjuder, tillsammans med Feministiskt Initiativ Malmö, in Victoria Kawesa för en lunchföreläsning den 23 april, 12.00 på Orkanen.

Varmt välkomna!

Föreläsningen handlar om att synliggöra maktstrukturer i samhället som utestänger och marginaliserar människor. Victoria Kawesa utgår från regeringsrapporten om afrofobi, som hon är medförfattare till. Den lyfter upp hur afrosvenskar diskrimineras och utsätts för rasism och hatbrott i Sverige. Föreläsningen handlar således om en granskning av mänskliga rättigheter i Sverige utifrån en kritisk analys av vithetsnormerna/privilegier.

Vi tittar också på mekanismerna bakom rasistiska föreställningar och hur de reproduceras i vårt samhälle genom rasstereotyper i populärkulturen.

Victoria tar sina erfarenheter från flykting till akademiker & politiker som en fallbeskrivning av hur vardagsrasism och diskriminering i vårt samhälle ser ut och känns inpå huden.

Vi rundar av med en diskussion för att fördjupa oss i det vi lärt oss.

Om Victoria Kawesa:

Victoria Kawesa är en av författarna till regeringsrapporten ”Afrofobi – en kunskapsöversikt över afrosvenskarnas situation i dagens Sverige”, som Mångkulturellt centrum tagit fram på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet.

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap, har forskat och arbetat på EU-nivå som expertkonsult i frågor som rör jämställdhet, migration, rasism, barns rättigheter, skydd och rättssäkerhet.

Victoria Kawesa har också lång erfarenhet som aktivist, skribent och debattör inom den feministiska antirasistiska rörelsen i Sverige. Victoria kom till Sverige som flykting från Uganda och hon menar att denna bakgrund gett henne erfarenheter som haft stor betydelse för hennes nuvarande arbete.


Malmö högskolas feministiska förening (MHFF) är partipolitiskt obundna, men vi kan samarrangera specifika evenemang i folkbildande syfte tillsammans med politiska partier.

Om du är student kan du enkelt bli medlem i MHFF genom att mejla ditt namn & personnummer till: mhff@karen.mah.se - det kostar inte en krona!

När: 23 april 2015 10:15 - 23 april 2015 13:00

Var: Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10, sal D138 / Malmö

Arrangör: MHFF-Malmö Högskolas Feministiska Förening