Utställning: Cecilia Parsberg - Givandets kör och Tiggandets kör


I Umeå, liksom på alla andra orter i Sverige sitter det numera tiggande EU-medborgare utanför de flesta affärer och köpcenter. Deras närvaro påminner oss om vilka problem det europeiska välfärdsbyggandet står inför. Det offentliga samtalet om fattigdomen, ojämlikheten och rasismen i Europa har på allvar börjat ta fart - Vilken värld vill vi ha och hur ska vi leva tillsammans?

Detta samtal vill Konstfrämjandet i Västerbotten föra upp på agendan även här i Umeå, genom att bjuda in konstnären Cecilia Parsberg till Reflektera Konsthall, Väven.

Parsberg visar kronverket från sitt fleråriga konstprojekt Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige? Under tre dagar i juni 2014, tränades och filmades amatörsångare i en operasal med kördirigenter till den storskaliga videoinstallationen: Givandets kör och Tiggandets kör (2014). I Givandets kör deltar människor som brukar ge till dem som tigger på gatorna. I Tiggandets kör deltar människor som brukar tigga på gatorna. De sjunger – utan ord och utan musik – de känslor som finns mellan dessa tiggande och givande människor.

Ordet "tiggare" i Cecilias forskningsprojekttitel används för att provocera språkets överensstämmande med verkligheten på gatan. Att vilja bli framgångsrik är en relevant fråga som borde gälla alla yrkesområden, men när Parsberg ställer frågan till en som nödgas tigga krackelerar språket - för den som tigger har ingen annan utväg. Allteftersom hon pratat med både de som ger pengar och de som ber om pengar på gatorna, desto mer framstår ett spektrum av olika livssituationer. Alla försöker på något sätt skapa sig en strategi, ett sätt att hantera tillvaron. Människor nätverkar och organiserar sig. Det är ett sätt att klara av att leva tillsammans. Det är ett sätt att svara på ett samhällssystem.

Utställningen visas till och med söndagen den 16 maj 2015.

När: 11 april 2015 10:00 - 16 maj 2015 14:00

Var: Reflektera Konsthall, Väven, Storgatan 46 / Umeå

Arrangör: Konstfrämjandet i Västerbotten