Min kropp, min rätt till abort -Film, samtal och kör med Amnestys kvinnorättsgrupp


Amnestys kvinnorättsgrupp i Stockholm uppmärksammar Internationella Kvinnodagen med att lyfta frågan om kvinnors rätt att bestämma över sin kropp i relation till aborträtten.

Välkomna att se filmen Vessel, lyssna till Amnestykören och ta del av ett panelsamtal om aborträtten i Sverige, Europa och världen samt samtala med Amnestyaktivister och andra kring de frågor som väcks.

Tider:

13.00 - Filmen Vessel visas

14:45 - Amnestykören framträder

15:00 - Panelsamtal

16:00 - Amnestykören framträder

16:15 - Avslut

Allt är gratis och ingen föranmälan krävs. Platsen är Plattanscenen i Kulturhuset, det går bra att komma och gå när en vill.

Evenemanget anordnas i samarbete med Bibliotek Plattan.

Medverkande i panelsamtal:

Kristina Ljungroos, ordförande RFSU

Anna Dahlqvist, chefredaktör för tidskriften Ottar och författare till boken "I det tysta - Resor på Europas abortmarknad"

Birgitta Bolinder, Amnestyaktivist och en av grundarna till Grupp 8, som var drivande i frågan om fri abort i Sverige

Moderator från Amnesty

Varför ett samtal om aborträtten?

I år är det 40 år sedan kvinnor fick rätt att göra abort i Sverige, men i flera länder i världen får kvinnor fortfarande inte bestämma över sin egen kropp på grund av abortförbud eller mycket restriktiva abortlagar. En illegal abort är förenad med stora risker, såväl medicinska som juridiska och sociala.

Samtalet kommer att lyfta frågan om konsekvenserna av abortförbud för kvinnor i världen men även om aborträttens ställning i Sverige, Europa och världen idag. Hur påverkas aborträtten av de nationalistiska vindar som blåser över Europa? Är inte längre aborträtten i Sverige lika självklar mot bakgrund av bl.a. förslagen om samvetsklausuler som ger läkare rätt att vägra utföra aborter av moraliska skäl och attacken mot RFSU:s abortfilmsfestival i december förra året? Finns det samma motgångar idag som för 40 år sedan?

Filmen Vessel:

Dokumentärfilmen handlar om organisationen "Women on waves" som hjälper kvinnor att göra aborter i länder där aborträtten är begränsad. Bland annat genom att ha båtar på internationella vatten och göra aborterna till havs.

Amnestykören:

Stockholms Amnestykör är en samling engagerade människor som tror på musikens kraft att förändra världen. Deras musik bygger på samarbete, glädje och kraften i musiken. Amnestykören har en stor spridning i deras repertoar med allt från folkmusik från hela världen till kampsånger från medborgarrättsrörelsen, gospel och traditionell körmusik. Allt med en koppling till kampen för en rättvisare värld där alla ska få leva i frihet från förtryck!

När: 8 mars 2015 12:00 - 8 mars 2015 15:15

Var: Plattanscenen, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 / Stockholm

Arrangör: Amnestys kvinnorättsgrupp i Stockholm och Biblioteket Plattan