Skrota minerallagen! Stående manifestation varje torsdag på Riksbron


Varje torsdag samlas vi för att påminna politiker, lunchflanörer, stockholmare och turister om att nuvarande mineralpolitik är en fara för vår livsmiljö. Vi delar flygblad och dekorerar bron med plakat och banderoller. Hjälp till med det du känner för och stanna så länge du kan och vill.

Vi manifesterar för:

  • alla människors rätt till fast mark och rent vatten

  • hållbar samhällsutveckling

  • urfolksrätt

  • mångfald och artrikedom

  • global solidaritet med världens urfolk i kamp mot rovdrift av naturen.

Skyddet av vår livsmiljö måste gå före gruv- och fossilbränslebolagens profithunger!

Stoppa pågående och planerade gruvprospekteringar i Sápmi!

Gruvboom är dödsdom!

Gör Ojnareskogen och Bästeträsk på Gotland till nationalpark!

Vi kräver respekt för urfolks rättigheter, för mark, vatten och kulturlandskap överallt, i Sverige och i världen. Vi manifesterar för en hållbar framtid med rennäring, turism, dammsäkerhet, återvinning och fortsatt fantastiska naturupplevelser.

För varje gruvmotståndare som åtalas för sitt försvar av miljö och urfolksrätt, för varje ny prospektering som godkänns utan lokalbefolkningens medgivande, så växer motståndet i Sverige mot exploateringspolitiken!

Och inte bara här. Också i Australien, Nya Zeeland, Chile, Canada, Finland, USA, Armenien...kampen är global och vi har ofta plakat och banderoller till stöd för kamp på andra platser. Exakt vilka varierar...

Vi som står bakom brodemonstrationerna samlas i denna grupp: FastMarkRentVattenLevandeKulturarv Stockholm. Välkommen du med!

PS. Kolla även in www.riksbro.se för mer information kopplat till gruvboomen (även lite på engelska), och flera namninsamlingar att skriva under. Och @riksbron, om du är på Twitter!


BAKGRUND:

Brotorsdagarna började med en solidaritetsmarkering den 28 november 2013, för de Gállok-aktivister som stod åtalade i Gällivare tingsrätt. Sedan dess har varje torsdag varit brodag.

När: 1 januari 2015 10:00 - 31 december 2015 11:00

Var: Riksbron, mellan Drottninggatan och Gamla Stan / Stockholm

Arrangör: FastmarkRentvattenLevandekulturarv Stockholm