Jaime Gomez.

Världen måste stödja Myanmars demokratiska krafter

2021-04-26 | Jaime Gomez padlock

OPINION

”Rätten att demonstrera måste garanteras i Myanmar och våldet från säkerhetsstyrkorna mot demonstranter måste upphöra omedelbart”, skriver Jaime Gomez (Fi) och uppmanar regeringen att gå från ord till handling i fördömandet av militärkuppen.

Jaime Gomez är utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Den 1 februari 2021 ägde en militärkupp rum i Myanmar bara några timmar innan det nya parlamentet skulle sväras in. Landets president, flera högt uppsatta politiker, människorättsaktivister och ledaren Aung San Suu Kyi, mottagare av Nobels fredspris, greps av militären.

Motivet som gavs av militären för att rättfärdiga kuppen var det ”enorma” valbedrägeri, som enligt dem, skedde i parlamentsvalet i november då National league for democracy (NLD) vann 83 procent av rösterna. Det som ligger bakom militärkuppen är det folkliga stödet för ett fullständigt civilt styre och en ny konstitution..

Olika sektorer i Myanmars civilsamhälle har avvisat kuppen i fredliga demonstrationer som våldsamt slagits ner av säkerhetsstyrkorna. Amnesty international redogör för hur polisen skjuter mot fredliga demonstranter med skarp ammunition och med hundratals dödade som följd.

Det finns också rapporter om att personer som på något sätt har visat motstånd mot militärkuppen har förts bort av civilklädda poliser och militärer. Enligt FN har över 700 personer mördats och flera tusen har fängslats. Tom Andrews, FN:s särskilda rapportör berättar att till och med barn har blivit angripna som en del av kuppmakarnas strategi. Det handlar om samordnade insatser från polis och militär, vilket pekar på inblandning på högre nivå inom de väpnade styrkorna.

Kuppen i Myanmar innebär att vapenexport till Myanmar måste stoppas omedelbart. Samtidigt har Ryssland och Kina som traditionellt stött militärjuntan krävt ändringar i en resolution där FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer våldsamheterna mot demonstranter. Detta är ett sätt att normalisera en oacceptabel situation.

Feministiskt initiativ fördömer militärkuppen i Myanmar och uttrycker vår solidaritet med alla organisationer som just nu förföljs på grund av sina demokratiska övertygelser. Vi uppmanar den svenska regeringen att aktivt arbeta för att de demokratiska institutionerna i landet återställs, politiker och aktivister släpps och att militären, som angrep demokratin, ställs inför rätta. Rätten att demonstrera måste garanteras i Myanmar och våldet från säkerhetsstyrkorna mot demonstranter måste upphöra omedelbart.

Feministiskt initiativ stödjer uppmaningen från Reportrar utan gränser till tio utländska företag, som har verksamhet i Myanmar, bland dem Ericsson, att de avslutar sitt ekonomiska stöd till landets militära regering.

Vi uppmanar också utrikesminister Ann Linde att trycka på för att EU inte bara uttrycker sitt fördömande i ord utan också i praktiken inte erkänner militärjuntan som en legitim regering och dessutom erbjuder skydd till de som är måltavlor för våldet från grupperna som har brutit den demokratiska ordningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: