Maj Karlsson.

Oförsvarbar väg till makt

2021-04-08 | Maj Karlsson padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Lösningen på de växande klassklyftorna är inte att släppa in rasisterna, chockhöja hyrorna eller skylla samhällsproblemen på enskilda fattiga som om våld uppstod ur ett vakuum”, skriver Maj Karlsson (V).

Maj Karlsson är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Annika Hirvonen Falk (MP), Carina Ohlsson (S) och Farida Al-Abani (Fi).

Vid ett av mina besök på en fritidsgård i Angered i Göteborg börjar jag prata med två unga killar. Det tog inte många minuter innan de berättar för mig om sina mammor. Hur de är frustrerade för att de ser att deras mödrar har så ont om pengar för att hyrorna blir allt högre. Det är påfallande ofta jag möts av just den oron när jag är i områden som utsätts för fattigdom. Den yngsta var en liten kille som snart skulle fylla 11 år.

Roten till problemet som dessa människor möter är de allt mer växande klassklyftorna som sliter vårt samhälle isär. Men istället för att motverka vårt största samhällsproblem är Liberalerna i full färd med att befästa segregationen genom att kroka arm med Sverigedemokraterna. Robert Hannah (L) höll ett försvarstal i Göteborgs-posten där han menade att det är helt rätt att samarbeta med ett rasistiskt parti eftersom vårt största samhällsproblem är skjutningar och extremism.

Hans försvarstal är inget mer än ett sorgligt försök att skyla över det hårt segregerade samhället genom att istället sätta fokus på extremism och skjutningar. I själva verket riskerar Liberalernas bruna kliv åt höger att öka polariseringen i samhället ytterligare genom att bidra till den växande ojämlikheten.

Här finns ingen som helst ambition eller vilja att motverka varken kriminalitet eller utsatthet. Det här är enbart en oförsvarbar väg till att få makt. Inte en tanke ägnas åt de mammor som sliter livet ur sig för att få tak över huvudet eller de barn som behöver oroa sig för sina föräldrars ekonomi.

Det bevisas om inte annat av att Liberalerna och regeringen nu samtidigt håller på att införa marknadshyror. Det skulle innebära radikalt höjda hyror för alla som bor i hyresrätt. Marknadshyror gör det nämligen möjligt för hyresvärdar att ensidigt bestämma hyran utan att behöva förhandla. I Stockholm och Göteborg skulle det kunna innebära att hyrorna ökar med över 50 procent, i Malmö med 27 procent. De som drabbas är 11-åringen och hans ensamstående mamma. Och alla de tusentals som lever i den fattigdom som år av högerpolitik har skapat.

Lösningen på de växande klassklyftorna är inte att släppa in rasisterna, chockhöja hyrorna eller skylla samhällsproblemen på enskilda fattiga som om våld uppstod ur ett vakuum. Lösningen är att erkänna de verkliga problemen och göra det som krävs för att lösa dem. Det som krävs är en politik som på riktigt ser till att det finns jobb till alla, utbildning och en välfärd som går att lita på.

Det är provocerande att så få politiker är beredda att göra det som krävs för att komma tillrätta med de växande klassklyftorna. Jag undrar hur de kan se den där ensamstående mamman i ögonen samtidigt som de raserar hennes barns framtid genom att cementera ojämlikheten i samhället. Särskilt då vi vet att det är kvinnor som hon som dessutom redan betalat det högsta priset för ojämlikheten.

Dock ska Liberalerna och resterande högergäng vara medvetna om att jag och Vänsterpartiet tänker ta strid. Strid mot marknadshyror och alla de reformer som förstärker de problem som vi politiker bär skyldighet att lägga all kraft på att motverka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: