Supriti Dhar vid sitt universitet under den tid då hon bodde i Ryssland.

Supriti Dhar: Jag visste inte vad ’våldtäkt inom äktenskapet’ är!

2021-03-15 | Supriti Dhar padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”Det är nästan förbjudet att tala om våldtäkt inom äktenskapet i vårt samhälle. Det är därför jag tycker att vi borde prata mer och mer om den här frågan.” Supriti Dhar om att omformas av grymma erfarenheter och behovet av förändring.

Supriti Dhar är journalist och aktivist från Bangladesh samt grundare av Women chapter.

Översättning: Jenny Rönngren


RELATERADE ARTIKLAR:

2020-06-05 | Katastrof för beklädnadsarbetare i Bangladesh

2020-03-27 | Ett samtal med regissören av Made in Bangladesh

2020-03-24 | ”Nu när jag fortfarande lever”


This article in English.

Jo, i dag ser du mig som en stark person, en stark feminist, en stark aktivist och en journalist som vågar tala om samhällsnormer som strider mot kvinnors välbefinnande, om ytterligare kritik av alla fel hennes regering i Bangladesh begår. Bakom detta finns också andra berättelser.

Titta noga på den här bilden. De som känner mig i dag kommer aldrig att veta hur livet var för mig. Bilden är tagen i Ryssland, där jag matar min dotter, sittandes på trottoaren vid en del av mitt universitet. Mina ögon är trötta, jag behöver sömn. Vid den tiden var varje natt en mardröm för mig, jag var skräckslagen, jag kunde inte sova. För varje natt utsattes jag för olika former av tortyr.

Så länge jag var på lektion under dagen var den tiden helt min egen. Jag ville inte gå tillbaka till rummet på vandrarhemmet, men bara för min babyflicka brukade jag återvända. Jag var knappt 25 då. Även om jag inte visste vad våldtäkt inom äktenskapet var, måste jag gå igenom det hemska, natt efter natt.

I dag, så många år senare, närhelst jag minns de dagarna känner jag mig skakig, hela min kropp blir avdomnad.

Den unga damen på den här bilden verkar ha gett upp sig själv, som ville dö varje stund för att befria sig från förbannelsen hon bar på, ja, hon trodde att det var en förbannelse, för hon hade gift sig med en kille från en annan religion, och som aldrig respekterade henne., Hon våldtogs av sin make nästan varje natt eftersom han trodde att hon var i en annan relation eftersom hon inte har lust till sex med honom.

Dottern blev vittne till sådan grymhet och fick panik. Nu är dottern 29 år men fortfarande plågar det minnet henne, vilket avslöjar trauma mellan generationerna. Den här tortyren pågick i flera år innan hon blev en mer självsäker, värdig och självuppskattande kvinna. Igen, inget normalt i hennes samhälle. Folk försökte säga ”sådant händer i alla kvinnors liv, och även för två barns skull borde du ha tolererat honom”.

På den tiden kunde jag inte ens inse att tiden kommer att förändras, en dag, jag kommer att kunna stå på egna ben och jag kommer att bli en ikon för andra utsatta kvinnor.

Som journalist brukade jag skriva om andra kvinnors berättelser men mina berättelser var olästa och osjungna, så jag bestämde mig för att skriva ner allt. Jag skapde Women chapter för kvinnor som också är sårbara och vill dela sina berättelser så att andra kvinnor kan bli inspirerade, åtminstone kan de få styrkan att kämpa, vilket jag inte hade för många år sedan.

I min berättelse var jag mer sårbar utan något stöd från någon, och därtill visste jag inget om våldtäkt inom äktenskapet. Till och med jag kan komma ihåg att när jag blev gravid igen och aldrig ville ha barn mer, så valde jag abort.

Jag fick komplikationer på grund av min negativa blodgrupp och genomgick en lång behandling. Trots råd från flera läkare slog min partner mig och våldtog mig analt. Jag grät mycket, men som student med en liten bebis övergiven av familjen kunde jag inte ta något beslut att lämna honom.

Nu när jag tänker på den tiden i mitt liv känner jag mig paralyserad, men på samma gång känner jag att min långa kamp med så många demoner från olika vinklar har omformat mig på ett bra sätt. Det har gjort mig till en tillflykt för andra kvinnor.

Det är nästan förbjudet att tala om våldtäkt inom äktenskapet i vårt samhälle. Det är därför jag tycker att vi borde prata mer och mer om den här frågan. Det finns ingen riktig statistik om våldtäkt inom äktenskapet, än i dag vet kvinnor inte vad våldtäkt inom äktenskapet är. När de väl är gifta tror de att det är normalt, att det ska vara så. Det finns ingen plats för ’NEJ’.

Definitionen av våldtäkt varierar mellan rättssystem och även mellan länder med liknande rättssystem. Ett exempel kunde vara hur våldtäkt inom äktenskapet hanteras. Många jurisdiktioner har fortfarande ingen specifik lagstiftning som erkänner våldtäkt inom äktenskapet.

Den 25 oktober dog en 14-årig flicka i Bangladesh av kraftig genital blödning efter att ha tagits in på sjukhus. Hon var gift med en 35-årig man. Enligt rapporten blödde flickan ymnigt av bröllopsnatten. Den här incidenten fick oss att prata om och om igen. Till och med vår domstol har beslutat att inkludera våldtäkt inom äktenskapet i vår befintliga lag.

Varför bör vi prata om våldtäkt inom äktenskapet?

150 länder runtom i världen, inklusive Indien, har särskilda lagar eller bestämmelser för våldtäkt inom äktenskapet, men vi har inte det i vårt land. 1993 deklarerade Förenta nationerna att våldtäkt inom äktenskapet är en kränkning av mänskliga rättigheter. Igen, Bangladesh har inte erkänt det hittills.

Enligt den nationella undersökningen om våld mot kvinnor (2015), utförd av Bangladesh statistiska centralbyrå, BBS, utsätts 26,3 procent av gifta kvinnor regelbundet för sexuellt våld av sina makar, inklusive påtvingat samlag.

Av erfarenhet vet vi att ’våldtäkt inom äktenskapet’ är dödligare och mer smärtsamt än våldtäkt. Men det betraktas fortfarande inte som ett brott. Följaktligen är det nu dags för lagstiftare att lagstifta om våldtäkt inom äktenskapet för att stoppa våld mot kvinnor.


Aktuell bild på Supriti Dhar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: