Aida Badeli, Grön ungdom, och Katarina Folkeson, Gröna studenter.

Unga kvinnor dör – dags för regeringen att agera

2021-03-12 | Aida Badeli , Katarina Folkeson padlock

OPINION

”Om det finns en lösning för att utrota den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, låt oss ta den”, skriver Aida Badeli och Katarina Folkeson och uppmanar regeringen att investera i unga kvinnors hälsa och framtid.

Aida Badeli är språkrör för Grön ungdom och Katarina Folkeson för Gröna studenter

Unga har hela livet framför sig, men vissa unga får aldrig leva livet ut. Deras liv släcks alldeles för tidigt. Varje år dör 150 kvinnor till följd av livmoderhalscancer. Många av de som dör är unga kvinnor. Men vi har möjligheten att stoppa utvecklingen. Det är dags för regeringen att prioritera unga kvinnors hälsa.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos unga kvinnor, där många av de som diagnostiseras dör av sin sjukdom. Livmoderhalscancer uppstår oftast via viruset HPV som är en av de vanligaste sexuellt överförbara smittorna. Som tur är finns det ett vaccin som kan stoppa en utveckling av cancer.

Sedan hösten 2020 ingår vaccinet i Sveriges vaccinationsprogram, vilket innebär att flickor och pojkar erbjuds att vaccinera sig. Det är bra, för det innebär att vi minskar risken bland framtidens unga att insjukna i cancer.

Problemet är att det finns en stor grupp som hamnat mellan stolarna ​–​ de unga vuxna som har missat chansen att ta del av det nya vaccinationsprogrammet.

Cancerfonden menar att om unga vuxna erbjuds gratis vaccin så kan livmoderhalscancern vara utrotad inom en femårsperiod. Om det finns en lösning för att utrota den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, låt oss ta den.

Därför kräver vi i Grön ungdom och Gröna studenter att unga kvinnor upp till 26 år ska erbjudas gratis vaccin, en kostnad som vi anser att staten ska stå för. Enligt beräkningar från Cancerfonden skulle det totalt kosta 150 miljoner kronor. Statens utgifter på ett år är över 900 miljarder kronor. Med andra ord skulle den kostnaden knappt märkas i statsbudgeten, men göra enorm skillnad för de unga kvinnor som skulle få livet räddat av vaccinets skydd.

Politik handlar om att prioritera. Alla sjukdomar kan inte utrotas, men livmoderhalscancer kan vi stoppa. Sverige har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.

Det är dags för politiken att prioritera unga kvinnors hälsa. Det är dags att utrota livmoderhalscancern en gång för alla. Låt oss investera i unga kvinnors hälsa och framtid.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: