Alva Nilsson (1987-2021).

Nytt pris till minne av Alva Nilssons gärning

2021-03-11 | Jenny Rönngren padlock

SPORT

Minnet av journalisten och damfotbollsprofilen Alva Nilsson hedras med Alvas pris, vilket offentliggjordes på internationella kvinnodagen. Bakom initiativet står Rylles tipsgrupp och vänner som nu öppnar för nomineringar och startar en insamling till prissumman.

Minst tre år kommer priset att delas ut till ”en person eller förening som gjort något i Alvas anda, tagit en fight för damfotbollen och för rättvisa villkor”, skriver Jessika ”Rylle” Spångberg och Moa Svan i ett pressmeddelande.

Tillsammans med övriga i Rylles tipsgrupp och vännerna bakom initiativet vill de hedra minnet av Alva Nilsson:

”Alva Nilssons hjärta var stort och slog hårt och snabbt för fotbollen. Hon skrev bland annat för Fotbollskanalen, damfotboll.com, Kvällsposten och QX. Orädd och frispråkig bevakade Alva Nilsson damfotbollen på ett sätt som få hade gjort förut. Hon kunde hela näringskedjan: ungdomsverksamheten, breddfotbollen, allsvenskan och landslaget. I en jämlik idrottsvärld hade hon varit en av landets största fotbollsjournalister. Alva Nilsson lämnade oss i januari 2021, 33 år ung. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.”

Alva Nilsson var aktiv medlem i Rylles tipsgrupp, en feministisk tipsgrupp för damfotboll med omkring 150 medlemmar, och vann dessutom förra årets stora tips. Diskussioner om ett pris till hennes minne kom upp i gruppen sedan medlemmarna inför begravningen samlat in pengar till en krans och alla ville göra något mer. Medlemmar i gruppen kan nominera pristagarkandidater direkt till arbetsgruppen kring priset, tillika juryn. Förutom Svan och Spångberg ingår bland andra Cecilia Sörling Hansson och Anja Gatu.

Alvas pris delas ut av Moa Svan helgen innan Fotbollsgalan, som brukar hållas i november. Det kommer att bestå av diplom, blommor samt en summa pengar att dela ut till valfritt flicklag eller fotbollsförening. Formerna för prisutdelningen meddelas senare. Nästa vecka startar en insamling till prissumman, som är bestämd till minst 3 000 kronor. Mer information för alla som vill stödja priset, eller mejla in nominering med motivation, kommer att finnas på prisets hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: