Anna Sehlin, Clara Lindblom och Ebba Elena Karlström.

#8mars: Vi backar inte när aborträtten hotas

2021-03-08 | Clara Lindblom , Anna Sehlin , Ebba Elena Karlström padlock

OPINION

”Den svenska aborträtten ska vara självklar, och det ska alla kvinnor kunna lita på. Ingen ska behöva gå till gynmottagningen med oro för att bli ifrågasatt eller skuldbelagd över sitt beslut”, skriver Anna Sehlin, Clara Lindblom och Ebba Elena Karlström (V) på internationella kvinnodagen.

Clara Lindblom är oppositionsborgarråd i Stockholms stad, 
Anna Sehlin oppositionsregionråd i Region Stockholm
 och Ebba Elena Karlström distriktsordförande i Storstockholm

 för Vänsterpartiet.

Polen har nyligen i praktiken förbjudit abort, och det har öppnat upp för en debatt kring aborträtten i Sverige. Det handlar om konservativa krafter som försöker påverka kvinnors rätt till sina egna kroppar. Vi i Vänsterpartiet tänker aldrig acceptera inskränkningar i aborträtten och vi tänker inte backa från debatten.Den svenska aborträtten, som ger alla kvinnor rätten att göra abort oavsett anledning, har sedan den lagstiftades 1974 varit relativt ohotad. Men utvecklingen i exempelvis Polen har gett konservativa krafter här på hemmaplan nytt bränsle. Debatten som pågått under de senaste månaderna i flera stora nyhetsmedier har inte sällan dragit åt det kritiska och problemformulerande hållet. Ett flertal skribenter och politiker – ofta män – har lagt pannan i djupa veck och menat att vi måste våga prata om det problematiska i att tillåta abort.

 Men det som verkligen är djupt problematiskt är att ifrågasätta en rätt som faktiskt räddar liv varje dag. För aborter förekommer inte bara i länder där det är tillåtet att göra abort.

Aborter sker i alla länder, världsdelar, kulturer och har skett genom alla tidsåldrar. Det som däremot har skilt sig åt är hur säkert det är att göra abort och hur stora chanserna är att den som genomgår aborten överlever ingreppet. I riksdagen lägger nu Sverigedemokraterna fram abortkritiska frågor och Kristdemokraterna har satt en tidigare aktiv abortmotståndare i framsätet för sin feministiska politik. En av kristdemokraternas tidigare EU-parlamentariker röstade dessutom under flera år emot aborträtten i parlamentet. Det visar vilka konservativa krafter som finns inom svensk politik, hur mycket de än vill utmåla sig som moderna feminister

I Sverige tar många av oss aborträtten för given och den har ett starkt stöd bland befolkningen. Men vi måste se att de konservativa krafter som vill ifrågasätta aborträtten aktivt arbetar för att få större utrymme, bland annat genom att ge sken av att vara feminister och genom att organisera sig i vissa av högerpartierna. Det är en farlig utveckling och vi behöver vara på vår vakt.

Den svenska aborträtten ska vara självklar, och det ska alla kvinnor kunna lita på. Ingen ska behöva gå till gynmottagningen med oro för att bli ifrågasatt eller skuldbelagd över sitt beslut.

Kvinnor har rätt till sina egna kroppar. Det står vi i Vänsterpartiet upp för varje dag. Och när aborträtten hotas backar vi inte.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: