Alva Nilsson, damfotbollsexpert.

”Hon hade sett alla matcher och hon kände mig som spelare”

2021-01-22 | FemPers padlock

SPORT

Journalisten och fotbollsexperten Alva Nilsson blev 33 år. De sociala medier där hon kallade sig @fotbollsflatan fylls nu av hyllningar och kondoleanser. Systern Runa Nilsson bekräftar dödsfallet i ett öppenhjärtigt, sorgfyllt och starkt inlägg.

Alva Nilsson var en återkommande frilansmedarbetare Feministiskt perspektivs sportavdelning sedan starten. En av hennes senaste krönikor har rubriken ”Låt oss krossa idrottspatriarkatet”. Det är genom den fortsatta kampen för en jämlik idrottsvärld som flera av de som nu hyllar Alva Nilsson ser möjlighet att hedra hennes minne och söka tröst.

Det var många följare och vänner som först fick höra om Alva Nilssons död genom en tweet av supporterföreningen Black ladies på måndagen: ”Vi har nåtts av en oerhört sorglig nyhet, Alva Nilsson/fotbollsflatan har hastigt gått bort. Alva följde bla med oss på vår allra första bortamatch mot Eskilstuna 2014 och skrev ett reportage om BL. Hon kämpade hårt för damfotbollen, vi kommer sakna dig, vila i frid Alva”

”En av de mest engagerade rösterna inom svensk damfotboll har tystnat”, konstaterar Fotbollskanalens chefredaktör Tobias Rosvall.

När systern Runa Nilsson berättar om hur Alva dog väjer hon inte för det svåra och komplexa i sitt inlägg. Samtidigt lyfter hon fram Alva Nilssons rättvisepatos och enorma kärlek till fotbollen och till barn, men också sin egen stolthet som storasyster. Bland annat skriver hon:

”Den största omöjligheten som min hjärna kämpar med är att min son aldrig kommer att följa med Alva på fotboll (fotboll alltså, inte herrfotboll). Jag ler över Alvas glädje över att han föddes i en värld (14 dagar senare) där det går ett besegra ett Tyskland som inte alltid vinner på mål i åttonde tilläggsminuten.”

Proffsmålvakten Hedvig Lindahl, uppmanar sina följare på Twitter att dela artiklar av Alva: ”För att hylla hennes minne genom att sätta ljus på fighten om bättre förutsättningar för damfotbollen.”

Lisa Ek, tidigare elitspelare och expertkommentator, numera agent i ett bolag som företräder uteslutande kvinnliga spelare, skriver:

”Av Alva blev man tagen på allvar. Jag fick sitta i timslånga poddcast intervjuer med henne och prata om mig själv som person och spelare. Jag behövde inte förklara baserna för henne. Hon hade all fakta. Nyanser och detaljer i spelet, på och utanför planen fick ta plats och det gav något extra i samtalen med Alva. Hon hade sett alla matcher och hon kände mig som spelare, mina styrkor och mina svagheter. Ingen baktanke att skapa rubriker, bara ett genuint intresse för mig och min fotboll.”

”Oavsett om det regnade, snöade eller solen sken, Alva Nilsson var på plats för att rapportera för damfotboll.com, men även för Feministiskt perspektiv, senare även för GT”, skriver Rainer Fussgänger på sin blogg om damfotboll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: