Stacey Abrams.

Avgörande insats för demokratins framtid i USA

2021-01-15 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Stacey Abrams är kvinnan bakom kampanjen som ledde till att delstaten Georgia avgjorde presidentvalet, kanske till och med USA:s demokratiska framtid i ett historiskt skede.

Samtidigt som kuppförsöket pågick i Kapitolium, lyckades Georgias afroamerikanska invånare, skicka två demokrater till senaten och därmed ge Joe Biden och Kamala Harris en demokratisk majoritet i senaten.

Demokraterna har mycket att tacka Abrams för. Utan hennes enträgna politiska gräsrotsarbete i Georgia, som lett till två historiska segrar för demokraterna i delstaten, hade det inte gått att vända den politiska utvecklingen i ett starkt rotat republikanskt fäste.

När alla röster var räknade i andra omgången av senatorsvalet den 5 januari stod det klart att Georgia mot alla odds sänder två demokratiska senatorer till Washington DC. Den första svarta senatorn från delstaten blir pastorn Raphael Warnock och den första judiska, filmproducenten och journalisten, Jon Ossoff.

Valet, ett så kallat runoff-val, hålls i Georgia om ingen kandidat får en majoritet av rösterna i det ordinarie senatorsvalet. Första omgången hölls samtidigt som presidentvalet den 5 november.

Den här regeln gäller för just den här delstaten och infördes på 1960-talet i ett försök av den vita majoritetsbefolkningen att bibehålla makten och samtidigt försvåra för svarta politiker, som enligt intern information skulle kunna vinna på en omröstning med flera kandidater.

Men redan innan rösterna i senatsvalet räknades hade delstaten alltså nått ett historiskt resultat, i samband med att delstatens 16 elektorsröster gick till demokraternas kandidat, Joe Biden. Det hade inte hänt sedan Bill Clinton valdes till president 1992.

Det hade inte varit möjligt för Georgia, ökänt för sin rasism, att nå detta resultat utan Georgias Stacey Abrams, vars politiska visionära ansträngningar tillskrivs demokraternas framgång.


Bild: @ronloweryphoto


Abrams har en juristexamen från Yale och har varit verskam som skatteadvokat. Hon och är också delstatspolitikern som för två år sedan utmanade etablissemanget och satsade allt på att bli Georgias första svarta kvinna på en amerikansk guvernörspost.

Hon förlorade då mot Brian Kemp på grund av vad som i en artikel i Vogue beskrivs som ”voter suppression”, det vill säga olika byråkratiska hinder för att förhindra att olika minoriteter – främst afroamerikaner röstar.

En granskning av Associated press inför guvernörsvalet 2018 visade att Kemp, som då var delstatssekreterare, avbrutit fler än en miljon röstregistreringar mellan åren 2012 och 2018. Dessutom lär han varit med och bidragit till att 53 000 röstregistreringar i det mycket jämna guvernörsvalet inte gick igenom. En majoritet av de rösterna tillhörde afroamerikanska väljare.

Abrams förlorade med 55 000 röster den gången. Men hon lät sig inte nedslås för det.

– Jag satt som en Shiva i tio dagar. Sedan började jag planera, sade hon till tidningen Vogue efteråt.

Så även om hon misslyckades då, är de flesta överens om att hennes planering burit frukt. Men det låg ett längre metodiskt arbete bakom. Under ett årtionde har hon arbetat grundligt för att bygga upp en aktiv väljarbas och för att bekämpa just ”voter suppression”.


Bild: Ron Cogswell @flickr


Och det blev de svarta väljarna som tillslut slöt upp i massiv utsträckning vid valurnorna den här gången och vände vinden för demokraterna i Georgia. Även om många nyinflyttade unga människor lär ha bidragit till segern i november, skriver Mette Nordström tidigare USA-korrespondent för Svenska Yle.

I en kommentar på sociala medier efter valet tackar Abrams alla de inblandade som gjorde demokraternas seger i Georgia möjlig. Genom stort gräsrotsengagemang genomfördes över 10 miljoner dörrknackningar och miljontals telefonsamtal. Alla tillsammans gjorde skillnad.

”Det är vad de är rädda för. Och därför vann vi.” Twittrade Abrams.

Stacey Abrams kommer från en lång tradition av svart frihetskamp i Georgia. Den sträcker sig från Martin Luther Kings medborgarrättsrörelse till Black lives matter-rörelsen.

Martin Luther King föddes i Georgia och den nyvalde senatorn Raphael Warnock är pastor i den historiska baptistkyrka där King och hans pappa predikade en gång i tiden.


Bild: @kevloweryphoto

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: