1 500 sidor om våldet och de olagliga direktavvisningarna vid EU:s gränser.

Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt

2020-12-18 | Jenny Rönngren padlock 1

UTRIKES

The black book on push-backs samlar 900 vittnesmål om illegala och våldsamma direktavvisningar vid EU:s gränser. Nu hoppas Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, att EU-kommissionen och medlemsländerna ska sätta stopp för våldet.

I The black book on push-backs står människorna som möts av Fort Europas våldsamma gränsbevakning i fokus. 900 dokumenterade fall av olagliga direktavvisningar, så kallade push-backs, ryms på de 1 500 sidorna i boken som släpps på FN:s internationella migrantdag, den 18 december. Människor på flykt, som söker överlevnad, som nått EU:s gränser i Italien, Ungern, Balkan, Grekland och Kroatien de senaste tre åren berättar om sina upplevelser.

– Det här är ett gediget mastodontverk som förtjänar all vår uppmärksamhet. Våldet och kränkningarna av människors rätt att söka asyl måste få ett slut, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, som själv bevittnat brutala push-backs längs med den kroatiska gränsen.

Fabrice Leggeri, chef för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, förnekade vid en utfrågning i EU-parlamentet inblandning i push-backs, men lyckades inte övertyga, vilket fick ledamöter att kräva hans avgång.

Boken är finansierad av EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL och vittnesmålen har samlats ihop och dokumenterats av nätverket Border violence montoring network. Klockan 15 på fredagen överlämnar Malin Björk och Miguel Urbán från spanska Podemos boken till EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson på EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.

– Jag är glad att Ylva Johansson tackade ja till att träffa oss i dag för att få boken. Det visar att hon inte sticker huvudet i sanden för det väldokumenterade våldet och de olagliga direktavvisningarna som pågår vid EU:s gränser. Jag hoppas att både Ylva Johansson och Stefan Löfven nu sätter ner foten, säger Malin Björk.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20201218 - Barbro Frost

Malin Björk gör ett bra jobb!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: