I dag, den 15 december publicerar regeringens coronakommission sin första delrapport. Vi som arbetar aktivt med Medborgarnas coronakommission ser med intresse fram emot att ta del av resultaten.
Sedan medborgarkommissionen bildades i juni har vi samlat in en lång rad vittnesmål, intervjuer, debattartiklar och forskningsrön som rör strukturer och villkor inom äldreomsorg och sjukvård. Vi har hållit seminarier och producerat filmer på temat. Allt finns på medborgarkommissionens webbplats.
På senare tid har fler bidrag kommit från myndigheter och fackförbund. Ivo-rapporten om bristen på individuell prövning av behandlingsformer för omsorgstagare på äldreboenden visar på en etisk och organisatorisk skandal.
Fackförbundet Kommunals rapport Pandemi på äldreboendet visar på samband mellan antal smittade i covid-19 och andel av personalstyrkan som varit tillfälligt anställda på osäkra villkor. Samband mellan brist på utbildning hos personalen och smittoläget visas också.
Det sägs ofta i debatten att det har saknats läkare och specialistsjuksköterskor i äldreomsorgen. Det är sant, men viktigare är kanske den långvariga bristen på välutbildad och kontinuerligt närvarande undersköterskor och vårdbiträden.
Många multisjuka äldre har problem med depression, undernäring, vätskebrist och andra vardagliga bekymmer. Det är vårdpersonalen ”på golvet” som kan se och förhindra att den typen av problem gör vårdtagarna till sköra offer för en viruspandemi.
Kommunals rapport beskriver hur styrningsfilosofin New public management – med ökade dokumentationskrav, prestationsbaserade ersättningsmodeller, standardiserade och minutstyrda arbetsmoment – har resulterat i fler visstidsanställda, ökat deltidsarbete och fler delade turer. Till nackdel både för personal och omsorgstagare.
Rapporten diskuterar även hur kommunernas upphandlingskrav präglas av så kallade ”kvalitetsutvecklingsprocesser” i stället för konkreta krav på andel tillsvidareanställda, andel utbildade etcetera. En SKL-analys från 2014 visar att enbart 7 procent av kommunernas upphandlingskrav var både mätbara och möjliga att kontrollera.
Kompetent administration och ledning värdesätts ofta högre än kompetent personal på golvet. Avsaknaden av en reglerad och gemensam undersköterskeutbildning och en skyddad yrkestitel har också medfört att personal anställts som undersköterskor utan att ha tillräcklig kompetens. Kommunals rapport beskriver en situation med ”inbyggd kompetensbrist” i äldreomsorgen.
I vårt arbete i Medborgarnas coronakommission har vi gång på gång återkommit till personalens kunskaper, villkor och möjligheter som den mest centrala frågan för att lösa äldreomsorgskrisen. Det finns många andra strukturella frågor att diskutera i sammanhanget, som ansvarsfördelningen mellan olika aktörer, effekterna av den fria etableringsrätten via Lov med mera, men att ta vara på personalens kunskaper och bidrag i arbetet är A och O.
Goda villkor för personalen är en arbetsrättslig fråga, och i allra högsta grad även en fråga om omsorgens resultat. Inga dokument eller kvalitetsprocesser i världen kan ersätta välutbildad, erfaren och kontinuerligt närvarande personal.
Medborgarnas coronakommission har i vår delrapport till regeringskommissionen krävt att en äldreomsorgslag införs, där äldres rättigheter definieras som ”rätten till en god levnadsnivå”. Kan en sådan lag, tillsammans med rimliga arbetsvillkor för personalen, resultera i en lösning på äldreomsorgskrisen?
MEST KOMMENTERAT
”Bulletin är en uppgörelse inom högern. Frågan är vem som kommer att säga emot?” Anna-Klara Bratt om ...
Än är det sista ordet inte sagt om Märta Tikkanens författarskap. Den slutsatsen drar Anna Remmets e ...
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Ord med sprängkraft
Om Om Bulletin får bestämma åker nejet tillbaka till högern
Om Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt
Om Cirkusen fortsätter – låt de unga som fastnat i kaoset stanna
Om När jojken tystnade
Om Brittisk hjälporganisation slutar med rasstereotyp PR
Om ”Inte i vårt namn”
Om Nej, klimathotet är inte vår viktigaste fråga för framtiden!
Om Socialistseger redan i första vändan av Bolivias presidentval
Om Har politiken abdikerat?
MEST LÄST
Under måndagen offentliggjorde Gudrun Schyman sin idé att ställa om Fi till ett klimatalternativ inf ...
”Bulletin är en uppgörelse inom högern. Frågan är vem som kommer att säga emot?” Anna-Klara Bratt om ...
Wonsa, Sveriges största specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, tvingas stänga sina redan lå ...
”Dessa planlösa upplopp kan ses som ett passande avslut för en president vars gärning kännetecknas a ...
Avsaknaden av rätt vård för sexuellt våldsutsatta kan ge katastrofala följder som påverkar den som u ...
Italien är ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa. Det är också landet med den lägsta grad ...
Om livet i karantän, om covid-19 och den inhemska vårdsituationen, det så kallade nya saltsjöbadsavt ...
Den 7 januari 2011 utkom den allra första utgåvan av Feministiskt perspektiv. Chefredaktör Anna-Klar ...
På måndagen presenterade Feministiskt initiativs framtidskommission en ny rapport som tar ett brett ...
Feministiskt perspektiv fördömer domen mot fotojournalisten Raha Askarizadeh, som på grund av sin yr ...