En politiker testar appen som utvecklats inom ramen för projektet Vision och motion.

Ny app underlättar självständig motion vid synnedsättning

2020-12-04 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I takt med att gym stänger och social service uteblir på grund pandemin ökar behovet av att kunna gå ut själv och motionera på ett tryggt sätt. På Internationella funktionshinderdagen, den 3 december, lanserades en ny app som möjliggör detta.

Det är Motion och idrott för synskadade (Mis) Göteborg som ligger bakom projektet Vision och motion. Med stöd av Arvsfonden och i samarbete med Chalmers teknikkonsulter har en app för Iphone arbetats fram under två års tid. Marie Banck, friskvårdskonsulent i Göteborgs kommun och ordförande i Mis, ser med oro på den sämre hälsan hos personer med synnedsättning.

– Minskat stöd i vardagen gör att människor som ser dåligt inte får det stöd de behöver och kan innebära att ens hälsa blir lidande om hen inte får hjälp med att gå på gym eller ens gå en promenad.

– I dag när många är isolerade blir det viktigt att kunna motionera självständigt. Denna app som är helt ny vänder sig till oss med synnedsättning, konstaterar initiativtagaren Denise Cresso-Nydén, som fick inspiration från apparna Hälsa och Turfgames.

Förhoppningen är att appen ska bidra till både ökat motionerande och ökad frihet. Med appen kan användaren promenera självständigt när hen vill, utan att vara beroende av andra, eller tillsammans med andra. För den som har lust innehåller appen även ett tävlingsmoment, där användaren kan samla poäng genom att sök upp inprogrammerade digitala zoner. Detta som inspiration för att gå lite längre för att få ytterligare poäng.

Mis har ett lokalt samarbete med Göteborgs Parasportförbund, som ser stora möjligheter med appen. Nu ska konferenser genomföras utomhus i fem städer i landet tillsammans med lokala föreningar inom Synskadades riksförbund och Parasportförbundet och nya banor läggas ut.

– Hela verksamheten inom Parasport vill inspirera människor att röra på sig, oavsett funktionsnedsättning. Och, oavsett vilken nivå en sportar och motionerar på så vill vi uppmuntra till ökad rörelse, då är denna app är en bra förutsättning, säger Leif Torstensson på Parasport Sverige.

Denise Cresso-Nydén, som varit med och utvecklat och testat appen konstaterar att den fungerar fint.

– Du kan gå en sväng, spara rutten och gå den igen. Nu lägger vi punkter till banorna i Skatås. Planen är att vi gör detta runt om i Göteborg.


Kommer appen i fler format än för Iphone?

– Om vi får medel. Iphone fungerar bäst för personer som inte ser. Vi försöker också få social sponsring, berättar Cresso-Nydén.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: