Sexuella trakasserier på jobbet är ett stort problem för många kvinnor. Det förekommer inom alla branscher på såväl privata som offentliga arbetsplatser. Nu är det hög tid att arbetsgivarna tar större ansvar för att få stopp på trakasserierna. Som Sveriges största arbetsgivare borde Stockholms stad föregå med gott exempel och stifta lokala kollektivavtal mot sexuella trakasserier.
För några veckor sedan briserade nyheten att en känd krögare i Stockholm ska ha trakasserat många unga kvinnor ur sin personal. Övergreppen ska ha pågått i flera år och i princip helt öppet. Såväl andra chefer som kollegor till de utsatta visste hela tiden precis vad det var som pågick. Men ingen vågade säga något eftersom risken för att bli uppsagd var för stor.
Händelserna på den kända restaurangen är inte på något sätt unika för just den arbetsplatsen eller för restaurangbranschen. Sexuella trakasserier på arbetet förekommer överallt och drabbar tusentals kvinnor. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket utsätts 1 av 10 för sexuella trakasserier på arbetet, bland unga kvinnor handlar det om så mycket som 30 procent.
Kommunala arbetsplatser är givetvis inga fredade zoner, trakasserier förekommer även där. Och något som är mycket oroande är att många kommuner inte har tillräckliga verktyg för att förhindra och stoppa sexuella trakasserier.
I en rapport från Diskrimineringsombudsmannen som kom tidigare i år framkommer nämligen att 91 procent av landets kommuner brister i att följa upp de rutiner och riktlinjer som finns för att motverka trakasserier av olika slag på arbetet. Det visar tydligt att kommuner måste göra mer för att ta sitt ansvar som arbetsgivare i kampen mot sexuella trakasserier på jobbet.
Vi i Vänsterpartiet tycker att det är självklart att all personal inom staden ska kunna känna sig trygga på jobbet. Det kan vi aldrig tumma på. Och för att säkra att det blir så föreslår vi att staden borde teckna ett nytt lokalt kollektivavtal mot sexuella trakasserier. Det tror vi också kan leda till att fler följer efter.
Det är fackförbundet Vision i Göteborg som har drivit på för att använda kollektivavtalet som ett redskap i arbetet mot sexuella trakasserier på jobbet. Rent konkret menar de att ett sådant avtal exempelvis skulle innefatta regleringar av hur uppkomna fall av sexuella trakasserier ska hanteras och vad följderna kan bli. Avtalen skulle även se till att personalen får utbildning i frågor som rör trakasserier på arbetsplatsen.
Hittills har Göteborgs stad som första arbetsgivare i Europa, på initiativ av Vänsterpartiet, beslutat att ta fram den här typen av kollektivavtal för stadens anställda. Nu menar vi att det är dags för Stockholms stad att följa efter.
Vi måste visa att vi tar personalens arbetsmiljö på allvar och att vi inte tolererar någon form av sexuella trakasserier. Alla ska vara trygga på jobbet.
MEST KOMMENTERAT
”Bulletin är en uppgörelse inom högern. Frågan är vem som kommer att säga emot?” Anna-Klara Bratt om ...
Än är det sista ordet inte sagt om Märta Tikkanens författarskap. Den slutsatsen drar Anna Remmets e ...
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Ord med sprängkraft
Om Om Bulletin får bestämma åker nejet tillbaka till högern
Om Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt
Om Cirkusen fortsätter – låt de unga som fastnat i kaoset stanna
Om När jojken tystnade
Om Brittisk hjälporganisation slutar med rasstereotyp PR
Om ”Inte i vårt namn”
Om Nej, klimathotet är inte vår viktigaste fråga för framtiden!
Om Socialistseger redan i första vändan av Bolivias presidentval
Om Har politiken abdikerat?
MEST LÄST
Wonsa, Sveriges största specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, tvingas stänga sina redan lå ...
”Dessa planlösa upplopp kan ses som ett passande avslut för en president vars gärning kännetecknas a ...
Avsaknaden av rätt vård för sexuellt våldsutsatta kan ge katastrofala följder som påverkar den som u ...
På måndagen presenterade Feministiskt initiativs framtidskommission en ny rapport som tar ett brett ...
Italien är ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa. Det är också landet med den lägsta grad ...
Om livet i karantän, om covid-19 och den inhemska vårdsituationen, det så kallade nya saltsjöbadsavt ...
Den 7 januari 2011 utkom den allra första utgåvan av Feministiskt perspektiv. Chefredaktör Anna-Klar ...
”Budskapet som framhävs i de olika kapitlen och delarna i boken beskriver en kollektiv känsla som of ...
Feministiskt perspektiv fördömer domen mot fotojournalisten Raha Askarizadeh, som på grund av sin yr ...
Aborträtten är säkrad i Argentina efter decennier av kamp och historiskt beslut i landets senat med ...