Förra årets attacker mot Greta Thunberg visar hur skrämmande det är för många att en kvinna, dessutom ung, leder en världsomfattande politisk rörelse. Liknande attacker drabbade de unga kvinnor som ledde det studentupproret i Chile som 2012 lamslog landet och tvingade fram en utbildningsreform. Enskilda kvinnor uppmärksammas ibland för sitt politiska engagemang. Men kvinnor som grupp i samhället bekräftas fortfarande mestadels som offer i behov av skydd. Våra förmågor uppskattas oftast bara i den mån vi kan bli redskap för männens och den ekonomiska elitens behov och projekt.
Suffragetterna är långt ifrån enda exemplet på kvinnors politiska agerande. Under potatisrevolutionen i Sverige gick kvinnorna i spetsen för demonstrationerna i flera städer. Det folkliga upproret ”indignadas” under den ekonomiska krisen i Spanien 2012 startades av kvinnor. Likaså det kurdiska upproret mot Sadam Hussein på 90-talet. I Latinamerika har omkring 200 kvinnor mördats de senaste fem åren för sitt motstånd mot storföretagens förstörelse av naturen. I Sudan har kvinnorna haft en stark roll i upproret som 2019 fällde militärdiktaturen. I Iran döms kvinnor till långa fängelsestraff för att ha trotsat den religiösa diktaturen. Palestinska och israeliska kvinnor demonstrerar tillsammans för fred. Vi har alltid agerat politiskt men etablissemanget gör allt det kan för att osynliggöra det.
Ändå fortsätter vi kvinnor att gå över synliga och osynliga gränser, organisera oss, bygga upp motstånd mot förtryck och orättvisor och utveckla livsbejakande alternativ. Med kvinnor menar jag alla som själva definierar sig som kvinna, men också icke-binära syskon. Vi har lyckats göra skillnad och flytta fram positioner. Vi utsätts dock återigen för alltmer strukturellt våld av politiska partier och män i ledande positioner som vill ha kvinnor i första hand till gratis hushållerskor och vårdare samt sexobjekt, billig arbetskraft och verktyg för att uppnå sina mål.
I Sverige tar politiker ekonomiska beslut i stat, landsting och kommuner som kraftigt försämrar arbetsvillkoren på arbetsplatser där majoriteten är kvinnor: sjukvård, skola, äldre- och barnomsorg. Krisen inom förlossningsvården och bristerna inom äldreomsorgen drabbar kvinnor direkt. Det gör också den individuella lönesättningen, försämringen av las och det rådande pensionssystemet. Bakom sina fina tal smyger männen – med stöd av kvinnor som ställer upp på patriarkatets agenda – igenom lagar och bestämmelser som i praktiken förnekar oss rätten att bli ekonomiskt oberoende och bestämma över våra kroppar och våra liv.
Det är dags systrar, syskon, att stå upp för vår politiska roll i samhället och agera tydligt som en sammanhållen, stark, oberoende kraft som kan driva igenom förändringar som garanterar oss rätten till ett gott liv, från vaggan till graven.
MEST KOMMENTERAT
”Bulletin är en uppgörelse inom högern. Frågan är vem som kommer att säga emot?” Anna-Klara Bratt om ...
Än är det sista ordet inte sagt om Märta Tikkanens författarskap. Den slutsatsen drar Anna Remmets e ...
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Ord med sprängkraft
Om Om Bulletin får bestämma åker nejet tillbaka till högern
Om Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt
Om Cirkusen fortsätter – låt de unga som fastnat i kaoset stanna
Om När jojken tystnade
Om Brittisk hjälporganisation slutar med rasstereotyp PR
Om ”Inte i vårt namn”
Om Nej, klimathotet är inte vår viktigaste fråga för framtiden!
Om Socialistseger redan i första vändan av Bolivias presidentval
Om Har politiken abdikerat?
MEST LÄST
Wonsa, Sveriges största specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, tvingas stänga sina redan lå ...
”Dessa planlösa upplopp kan ses som ett passande avslut för en president vars gärning kännetecknas a ...
Avsaknaden av rätt vård för sexuellt våldsutsatta kan ge katastrofala följder som påverkar den som u ...
På måndagen presenterade Feministiskt initiativs framtidskommission en ny rapport som tar ett brett ...
Italien är ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa. Det är också landet med den lägsta grad ...
Om livet i karantän, om covid-19 och den inhemska vårdsituationen, det så kallade nya saltsjöbadsavt ...
Den 7 januari 2011 utkom den allra första utgåvan av Feministiskt perspektiv. Chefredaktör Anna-Klar ...
”Budskapet som framhävs i de olika kapitlen och delarna i boken beskriver en kollektiv känsla som of ...
Feministiskt perspektiv fördömer domen mot fotojournalisten Raha Askarizadeh, som på grund av sin yr ...
Aborträtten är säkrad i Argentina efter decennier av kamp och historiskt beslut i landets senat med ...