Olivia Alm-Brillantes ville uppmärksamma Bukowskis koppling till Lundin oil och läste en dikt inne i auktionshuset.

Misshandlades av väktare efter att ha läst dikt på Bukowskis

2020-11-13 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På Bukowskis klockutställning förra fredagen genomförde en grupp klimatartivister en aktion med anspelning på auktionshusets koppling till Lundin oil och att tiden håller på att rinna ut för klimatet. En diktuppläsning slutade med att 24-åriga Olivia Alm-Brillantes blev nedbrottad av vakter och gripen av polis.

Dikten som Olivia Alm-Brillantes läste för besökarna på Bukowskis:

Ring, klocka, ring som ett alarm i natten

mot rymdens norrskenssky och markens snö

För vår civilisation som lägger sig att dö...

Ring själaringning öfver land och vatten!

Ring in förnya och ring ut det gamla i denna sista skälvande minut.

Ring lögnens makt från världens gränser ut,

och ring in sanningens till oss som famla.


*Artivist är en aktivist med konst som uttrycksmedel

Under förra helgen genomförde Extinction rebellion novemberaktionen runt om i landet för att väcka insikt om behovet av systemskifte och att genom rättvis omställning stoppa klimatkrisen. I Stockholm har samiska aktivister blockerat vägen utanför Sveaskog. Andra aktivister stängde ner Socialdemokraternas huvudkontor, sprayade banker med sina budskap, planterade äppelträd på Stadshusets gräsmatta och lät alarm ljuda nattetid utanför statsministerns hem för att påminna om klimatnödläget. Även manifestationen på Bukowskis ingår i novemberaktionen och riktar sig mot samarbetet mot Lundin oil, som bland annat anklagas för delaktighet i folkrättsbrott. Bolaget har bytt namn till Lundin energy, en form av greenwashing påpekar Olivia Alm-Brillantes.

– Vi tittar lugnt på konsten, sedan spelar ett par artivister upp klocksång, och jag läser upp en sju rader kort dikt som kritik till Bukowskis koppling till Lundin oil. Personer från Bukowskis ber oss att lämna, filmar oss och vi går lugnt och fredligt ut därifrån, berättar hon.

Även artivister filmar. Några fortsätter att framföra sitt budskap utanför auktionshuset. Vakterna ogillar detta och demonstranterna flyttar sig en bit bort från entrén. Men vakterna nöjer sig inte med det. På en film som Feministiskt perspektiv tagit del av går en av vakterna med full kraft rakt emot Olivia Alm-Brillantes så att hon tvingas backa och hatten flyger av. Till skillnad från Alm-Brillantes bär vakten inget munskydd. Hon ropar nej nej, sätter upp händerna för att skydda sig och ber honom att sluta knuffas. Till att börja med ropar vakten, som är dubbelt så stor, ”jag går där man får gå, jag går där man får gå!” men så snart hon börjar freda sig fräser han ilsket att ”det är du som knuffar mig”.Incidenten är filmad ur två vinklar och när vakten vänder sig bort blir det lugnt igen. I det här läget väljer Olivia Alm-Brillantes att ge sig iväg från platsen. Hon hade tänkt vara med på ytterligare en manifestation och småspringer för att hinna dit i tid. Då springer två vakter ikapp, i vad hon beskriver som ett överfall där hon blir nertryckt mot marken och sätter på henne handfängsel. I samband med detta åker munskyddet som Alm-Brillantes burit hela tiden av, liksom hennes hatt och löshår. Delar av det skeendet finns också fångat på film.

– Jag blir överfallen av två män, falskt anklagad och sedan anmäld för brott de begått emot mig. Dagen efter har jag blåmärken men får se i tidningen att jag är den som gjort fel. Detta sker i Sverige i dag – för att jag läste upp en oljekritisk dikt inne på Bukowskis, säger Alm-Brillantes.

När vakterna föst henne tillbaka till auktionshuset igen trycker en av vakterna henne mot en vägg, och den andra försöker ta fram en batong. Han blir tillsagd att låta bli av en tredje vakt som ansluter och håller undan två artivister som ifrågasätter våldet och försöker hjälpa till. Den tredje vakten hävdar att det rör sig om ett envarsgripande, som vakterna anser befogat på grund av incidenten då Olivia Alm-Brillantes blev knuffad.

– Männen beter sig som om de fångat ett byte. Det är både skrattretande sorgligt och förnedrande. De två männen som överfallit mig skriker i munnen på varandra att jag har spottat på den ena, eller slagit dem, begått våld mot tjänsteman, berättar hon.


Olika utsagor

När polisen kommer tar de emot polisanmälan från vakterna, men säger sig inte ha tid att ta upp motanmälan från Alm-Brillantes. Istället skjutsar de henne i piketbuss 20 minuter bort och släpper av henne. Samma kväll gör hon en motanmälan på poliskontor. På måndagen har hon fortfarande blåmärken efter angreppen på fredagen. Feministiskt perspektiv har tagit del både av polisanmälan och bildbevis på blåmärke. Nästa dag läser hon i Dagens nyheter att en person ”gripits misstänkt för misshandel, ofredande och våldsamt motstånd mot tjänsteman.”

– Jag är med i Extinction rebellion där vi aktivt lär oss att arbeta utifrån ickevåld. Jag betedde mig aldrig hotfullt och hade redan lämnat platsen. Det väktarna hävdar är kompletta lögner. Falsk angivelse är enligt svensk rätt ett brott som föreligger om en person till åklagare eller polis uppger att annan oskyldig person begått ett brott i avsikt att få denne dömd för brottet. Tas inte detta brottet på allvar? undrar Olivia Alm-Brillantes.

Feministiskt perspektiv har kontaktat Bukowskis, vars pressansvariga Sara Bourke bad att få frågorna via mejl, men valt att inte återkomma. Hos Paratus security bekräftar en Kent, som inte vill uppge sitt efternamn, att de på fredagseftermiddagen hade tre man på plats anlitade av Bukowskis och att samarbetet med auktionshuset pågått i många år. Han var inte själv på plats men har fått höra om ingripandet. Att det finns olika versioner av händelsen tycker han inte behöver kommenteras.

– Så är det ofta. Det får de lägga med i anmälan. Vi är de sista som håller på med övervåld. Då är man inte kvar länge i branschen.

Vad som krävs för att vakterna ska ha rätt att springa ifatt och gripa en person med våld kan bara bedömas från fall till fall, enligt Kent:

– Varje tillfälle är unikt. Det går inte att säga.


Nära till våld

Utifrån de rapporter som vakterna inkommit med till polisen beskriver Anna Westberg, presstalesperson hos Stockholmspolisen, händelsen såhär:

”Strax efter klockan 15 den 6 november inkom uppgifter till polisens ledningscentral att ett antal personer tagit sig in hos Bukowskis och att dessa inte ville lämna platsen. Då polis kom till platsen fick vi information om att det kommit in 6-7 personer i Bukowskis lokaler. En av dessa ska enligt polisanmälan ha utdelat ett slag mot en ur personalen, varpå denna person envarsgreps. Övriga personer som tagit sig in i lokalerna ska ha motats ut från Bukowskis.”

Det ärendet är pågående, enligt Westberg som på torsdagseftermiddagen fortfarande inte hade några uppgifter om Olivia Alm-Brillantes motanmälan.

Nu finns händelsen både på film och ljudupptagningar som bekräftar stora delar av den bild som hon ger. Alm-Brillantes har varit med på många aktioner där civil olydnad använts i protester, men är ändå skakad. Hon har aldrig tidigare utsatts för våld.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och för vad? En dikt? Vårt budskap blev attackerat av väktare som inte ens kände till våra demokratiska rättigheter att fredligt demonstrera. Deras automatiska sätt att bruka våld och lögner skvallrar om hur lätt de missbrukar sin roll som väktare.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: