Jytte Guteland (S).

EU:s nya jordbrukspolitik stödjer inte Parisavtalet

2020-10-27 | Jytte Guteland padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”Tyvärr kunde jag och många med mig ändå konstatera att helheten för hur den framtida jordbrukspolitiken ska se ut, blev alldeles för konservativ och dåligt för klimatet”, skriver Jytte Guteland (S).

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP).

Förra veckan röstade Europaparlamentet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Det blev en intensiv, fyra dagars omröstning med tusentals ändringsförslag. Mest medial uppmärksamhet fick de förslag som handlade om att förbjuda vegoburgare och andra vegoprodukter. Förspråkarna av förbudet ansåg att dessa produkter gör anspråk på namn som också förknippas med kött, och att det skulle vara förvirrande för konsumenterna. Ett urbota dumt förslag som Europaparlamentet lyckligtvis lyckades stoppa.

Förmodligen kom förslaget, som skulle försvåra för marknadsföring och tillgänglighet för vegoburgare och andra vegetariska och veganska alternativ, från en desperata köttlobbyister och det betyder säkert att branschen nu känner av konsumenternas vilja att ställa om till mer vegetarisk. Bra i så fall. Vi måste äta mindre kött, framförallt för klimatets skull men också för att den intensiva uppfödningen är ohållbar för djurens välmående.

Jag var glad över vegoburgarna och en del andra omröstningar som exempelvis parlamentets avståndstagande mot att pengar ska gå till tjurfäktning (det är sjukt men dessvärre får denna djurplågande verksamhet pengar från den gemensamma jordbrukspolitiken i EU).

Tyvärr kunde jag och många med mig ändå konstatera att helheten för hur den framtida jordbrukspolitiken ska se ut, blev alldeles för konservativ och dålig för klimatet, den biologiska mångfalden och för djurens välbefinnande. In i det sista försökte vi socialdemokrater stärka förslaget så att det skulle läggas i linje med klimatmålen för EU:s gröna giv, Parisavtalet och EU:s strategier för biologisk mångfald och strategin ”från jord till bord”.

Majoriteten av ledamöterna valde att gå på en mer konservativ linje. I slutändan kunde vi inte rösta för förslaget. Det är tråkigt att Europaparlamentet inte tog chansen att lägga jordbruket bättre i linje med vad vi måste göra för att nå Parisavtalet och stoppa den globala upphettningen vid 1,5 grader.

Nu gäller det att vi försöker förbättra EU:s jordbrukspolitik genom att uppmana de som nu genomför trepartssamtal mellan EU:s institutioner att åtminstone inte vattna ur förslaget ytterligare. Dessutom tror jag att det vore bäst om EU-kommissionen reviderar jordbrukspolitiken snabbare denna gång. Sju år är för lång tid, i synnerhet med detta förslag som inte ställer om i tillräckligt snabb takt.

Själv kommer jag, parallellt med klimatarbetet, att fortsätta arbeta med jordbruksfrågorna under kommande år. Jag är numera ledamot i det utskott som ska granska EU:s djurtransporter. Många djur lider och plågas fruktansvärt på våra vägar inom och ut från EU. Det beror både på för svaga regler och att de regler som faktiskt finns inte efterlevs.

Det pågår ett omfattande fusk. Ett systematiskt användande av alldeles för långa och felaktiga djurtransporter för att tjäna pengar. Något av det mest hjärtskärande berättelserna jag hört om djur, är de om djurtransporter som jag får berättat för mig i min nya roll. Djur som diar och som ändå släpas ut på vägarna under vidriga förhållanden, transporter som glöms där djuren dör, varma transporter utan vatten.

Straffen för dem som bryter mot nuvarande regler måste skärpas! Kontrollerna behöver bli fler och kryphålen i lagstiftningen måste täppas igen. Jag hoppas att vi är många ledamöter i Europaparlamentet som vill skärpa både reglerna och efterlevnaden.

Hur vi behandlar värnlösa djur är ett tecken på hur anständigt samhället är också i övrigt. Kanske borde man därför inte bli så chockad, vårt samhälle lämnar ju en hel del att önska också avseende orättvisor människor emellan. Jag kommer i all fall inte ge mig. Jordbrukspolitiken och våra livsmedelskedjor ska vara hållbara såväl för människor, djur och vår planet!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: