Arazo Arif.

Lager på lager av våld

2020-10-23 | Karen Austin padlock

KULTUR

”Den här diktsamlingen överträffar på ett sätt mina femton år i det offentliga Sverige då jag arbetade med frågor som rör mäns våld.” Karen Austin har läst Mörkret inuti och fukten av Arazo Arif.

Karen Austin har varit projektledare för flera regeringsuppdrag som rör förebyggande arbete kring mäns våld och maskulinitet och arbetar för närvarande med att motverka segregation. Hon var tidigare ledamot i Feministist perspektivs styrelse.

Mörkret inuti och fukten innehåller dikter som appellerar till känslor som smärta, desperation, uppgivenhet och sorg. Diktsamlingen är fullsatt av ord som inte går att smita ifrån. Ord som beskriver vidriga tillstånd. Känslouttrycken står inte formulerade men tillstånden känns i magen. Läser och känner mig oförberedd. Det är verkligen inte en ingen svag debut.

Vet inte om det är avsiktligt att man måste sprätta upp varannan sida. Oavsett så förstärker det upplevelsen: Jag hoppas nästan att jag ska mötas av blanka blad lite då och då för att kunna vila ett tag från det smärtsamma. Eller nya mer välkomnande ord. Ord som inger hopp, kärlek, ömhet, längtan, kanske en försoning med sina öden. Men icke. Tittar på ett foto på poeten. Hon är född 1991. Upplevd erfarenhet har sällan med ålder att göra tänker jag.

Arif skriver ”Alla som någonsin varit inne i mig har lämnat sårskorpor efter sig”. När övergår sex till att bli våld undrar jag?! Aldrig för vissa. Alltid för andra. Jag tycker varken hon komplicerar eller nyanserar i sina beskrivningar av utsattheten, utan visar rakt upp och ner vad lager på lager av våld gör med en människa. Våldet i ett hem är sällan en engångsincident. En gång är ofta starten på en utdragen tortyrkammare som med tiden ökar i volym.

Den här diktsamlingen överträffar på ett sätt mina femton år i det offentliga Sverige då jag arbetade med frågor som rör mäns våld, hedersrelaterat våld, unga som utsätts sexuellt eller för den delen införandet av modeller för att kommuner ska kunna arbeta med våldsförebyggande ansatser kontinuerligt eftersom mäns våld är ett samhällsproblem.

Det våldsförebyggande arbetet med en genusansats bygger på kunskapen om att det framförallt är män som utsätter kvinnor, sina barn och andra män i det offentliga livet. Så frågan varför hon inte lämnar ska omformuleras till varför fortsätter han? Inga utredningar, politiska manifest eller kommunala insatser är möjliga om man inte på allvar förstår att utsättas för ständigt våld kan ge exakt samma trauma som att befinna sig i ett regelrätt krig.

Det dikterna framförallt gör är att inte adressera någon till ett politiskt manifest, utan till en djupare förståelse för den oerhörda utsattheten som drabbar en hon. Litteratur ska inte behöva leda till politik. Men om varje partiledare i Sverige fick chansen att läsa Mörkret inuti och fukten, så skulle varje kommun införa en satsning på våldsförebyggande insatser.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: