Ny milstolpe för kvinnors rättigheter i Afghanstan

2020-09-19 | FemPers padlock

UTRIKES

Efter en omfattande, tre år lång kampanj av kvinnorättsaktivister med hashtaggen #WhereIsMyName har Afghanistans president Ashraf Ghani skrivit under ett lagförslag som kan sätta stopp för en kvinnoförtryckande tradition. Det rapporterar nyhetskanalen ABC.

Tidigare har endast fäders namn angetts på barnens födelsebevis, med hänvisning till föreställningen att offentliggörandet av moderns namn vore skamligt för familjen. Det vanliga sättet att referera till kvinnor offentligt har i stället varit att ange namnet på närmaste släkting som är man. Det gäller förutom födelsebevis även andra officiella dokument, bröllopsinbjudningar och även gravstenar.

Aktivisten Sonia Ahmadi anslöt sig till kampanjen när den inleddes 2017 i Herat. Sedan dess har rörelsen expanderat globalt, men också mött motstånd från konservativa, patriarkala krafter.

– Jag känner mig som en fågel i en bur vars dörr just har öppnats, och når drömmen om att flyga i himlen. Min känsla av glädje kan verka löjlig för kvinnor i andra länder, men för oss som lever i ett samhälle där kvinnor är fysiskt och andligen uteslutna är det en stor och svår uppgift att uppnå så pass grundläggande rättigheter, säger hon till ABC.

Vid en presskonferens uttryckte Wahid Qattali, guvernör i Herat, oro för att förändringen ska motarbetas. Själv stödjer han den och bad även lokala journalister att inkludera sin egen mors namn Zahida i rapporteringen:

– Jag gjorde inget för min mor tidigare, men jag vill ge min mor denna gåva, att inte gömma hennes identitet mer.

Enligt Rohina Shahabi, taleskvinna för den afghanska statistiska centralbyrån, NSIA, kommer inkluderingen av moderns namn på födelseattester att vara obligatorisk när förändringen implementerats, något som kan ta tid:

– Vi måste få en officiell order för att börja arbeta på förändringen. Det är för tidigt att säga hur lång tid det kommer att ta.

Och motstånd finns. Moralpolisens chef under talibaneran har kallat initiativet för en ”väst-plan” som inte kan tvingas på det afghanska folket. Mycket står på spel i fredssamtalen mellan Afghanistans regering och talibanerna. Många befarar att de begränsade rättigheter kvinnor tillerkänts sedan talibanernas fall, inte bara den nyvunna rätten att använda sitt namn offentligt, ska förhandlas bort.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: