Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Sverige måste ta emot människor från Moria

2020-09-15 | Malin Björk padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”Ingen i Europa ska tvingas leva i läger som Moria. Ändå väljer EU att trampa på dessa människors rättigheter. Genom att stillatigande se på gör sig den svenska S- och MP-regeringen medskyldiga”, skriver Malin Björk (V).

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Jytte Guteland (S) och Alice Bah Kuhnke (MP).

Vad väntar regeringen på? Hjälp till att evakuera och ta emot människorna från det nedbrunna flyktinglägret Moria!

Det pågår en humanitär katastrof i Europa. Trettontusen människor som bodde i det redan överbefolkade, fängelseliknande ölägret Moria är nu helt utan tak över huvudet. Det enda vettiga att göra när en sådan katastrof inträffar är förstås att snabbt evakuera och ta emot de drabbade människorna och därefter arbeta fram en långsiktigt hållbar flyktingpolitik så att liknande läger inte byggs upp igen.

Men hittills har bara tio länder – Tyskland, Frankrike, Finland, Luxemburg, Slovenien, Kroatien, Portugal, Belgien och Schweiz – lovat att ta emot några av flyktingarna. Sverige är inte ett av dem.

I ett skriftligt svar till TT hävdar migrationsminister Morgan Johansson att den svenska regeringen inte har någon som helst beslutsmakt i frågan. Han hänvisar istället till EU:s Dublinförordning och till Migrationsdomstolen. Det är en ofattbart feg och i ingen mening ansvarstagande reaktion på en humanitär katastrof från en svensk regering.

Genom att inte ta emot en endaste person från infernot på Moria sviker Sverige inte bara de människor som redan drabbats så hårt av vår europeiska flyktingpolitik. Vår regering undergräver därmed också vår svenska EU-kommissionär Ylva Johansson i hennes försök att skapa en flyktingpolitik där länder uppmuntras vara med att dela på ansvaret för de människor som söker skydd i Europa.

Från EU:s sida har man svarat att lägret kommer att byggas upp igen, fast ingen vill ha det, varken flyktingarna eller invånarna på Lesbos. Man gör det cyniskt nog i syfte att avskräcka andra flyktingar från att söka sig till Europa.

Vad som sällan nämns i rapporteringen om branden på Lesbos är att människorna som befinner sig där har rättigheter som EU och dess medlemsländer har en skyldighet att leva upp till. Alla människor har rätt att söka asyl och få en värdig behandling under ansökningstiden. Ingen i Europa ska tvingas leva i läger som Moria. Ändå väljer EU att trampa på dessa människors rättigheter. Genom att stillatigande se på gör sig den svenska S- och MP-regeringen medskyldiga.

För detta finns inga ursäkter. De som försöker rättfärdiga att Europa år 2020 skapar läger som Moria måste därför måla upp vilseledande bilder. När jag och Sara Skyttedal (KD) var med i SVT:s Morgonstudion för att ge vår syn på Moria och EU:s flyktingpolitik slängde Skyttedal ur sig att ”70 procent av dem som befinner sig i Moria är vuxna afghanska män, de flesta av dem utan skyddsskäl”.

Med sådana påståenden tar hon rygg på Ungerns president Viktor Orbán. Retoriken går ut på att inga människor som söker sig till Europa är skyddsvärda. Barn förvandlas då till vuxna, och män från Afghanistan – världens kanske farligaste land – saknar skyddsskäl. Det är både skandal och skrämmande att hon i en tv-studio tar sig rätten att avgöra vem som har skyddsskäl eller inte.

Jag besökte Lesbos under hösten 2015 och arbetar nu för att komma iväg dit igen – om vi får komma in i Grekland och vidare till Lesbos. Jag vet att förhållandena där hela tiden varit katastrofala. Alla människor som lever där är oerhört utsatta, och sjävklart är kvinnor, barn och hbtq-personer extra utsatta under flykten och i lägren. Som många redan påpekat är branden i Moria inte någon enskild händelse, utan ett resultat av en flera års katastrofal och avhumaniserande flyktingpolitik.

Den 23 september ska Ylva Johansson presentera EU-kommissionens förslag till en ny, europeisk flyktingpolitik. Det är nu upp till oss alla att se till att vår EU-avgift inte används för att investera i fler öfängelser, fler beväpnade gränsvakter, fler stängsel. Det är dags att ta ansvar på riktigt för den globala flyktingsituationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: