Lagen är inte på vår sida, men vi håller inte tyst!

Ny #metoo-våg avslöjar mäns makt och kvinnors rättslöshet

2020-08-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

#Metoo-rörelsen genomgår dessa dagar en återuppståndelse i Iran. Hundratals vittnesmål om våldtäkter och sexuella trakasserier avslöjar rättslösheten för kvinnor som utsätts och hur män skyddar varandra. Med rådande lagstiftning är det offren och inte förövarna som riskerar att bli dömda och straffade.

Fler än tiotusen tweets och hundratals berättelser på Instagram avslöjar våldtäkter och sexuella trakasserier på såväl gator och arbetsplatser som i hemmen. Bland de anklagade männen finns universitetslärare, forskare, folkkära konstnärer, poeter, författare och även företagare och politiker. Dussintals har hängts ut med namn och diskussioner pågår, både på sociala medier och i persisktalande nyhetsmedier.

Det är inte första gången som kvinnor talar och skriver om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och våldtäkt i Iran. Tvärtom. Även tidigare – inte minst under #metoo-hösten 2017 – har unga kvinnor som blivit våldtagna av bland annat regimens politiker, skolbarn som utsatts för övergrepp och våldtäkt av sina lärare, kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp på sina arbetsplatser uppmärksammats. Men de allra flesta avslöjandena har inte lett till någon som helst rättvisa. En kvinna som våldtogs av en riksdagsledamot och polisanmälde brottet rapporteras ha begått självmord. Detta efter att hon blivit mordhotad av politikern. En anklagad lärare blev inte dömd utan släpptes fri, trots flera elevers vittnesmål.


Aktuella intervjuer

Den nya vågen av avslöjanden i #metoo-anda inleddes med en nyligen publicerad intervju där en rad kända kvinnor som arbetar som journalister vid olika dagstidningar i Iran kastade nytt ljus på frågan.

I intervjun berättar flera av dem i detalj om hur de dagligen utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp, främst av mäktiga män inom regimen och näringslivet. Något som i praktiken hindrar dem från att utföra sitt arbete.

De uppmärksammar en arbetsmiljö som präglas av sexuella trakasserier med en del chefer som själva är förövare. En av journalisterna säger att vid en intervju med en viceminister, som varade en och halv timme, pratade han hela 45 minuter om ungdomsupplevelser med sexuella inslag. En annan berättar om kollegor som i många år har sexuellt trakasserat kvinnor på arbetsplatsen och att chefen skyddar dem. En ung reporter berättar att efter en intervju skickade en äldre politiker snuskiga meddelanden till henne mitt i natten.

Enligt en färsk undersökning har 90 procent av kvinnor inom media utsatts för sexuella trakasserier. Den största delen av dessa övergrepp begås av män i maktposition, både politiker och chefer, uppger journalisterna i undersökningen.

45 procent av journalisterna har rapporterat dessa brott till sina chefer. 42 procent uppger att deras chefer nonchalerade anmälningarna och uppmanade dem att hålla tyst om händelsen.

De flesta kvinnor verksamma inom journalistiken saknar säkra anställningar och det leder till att de befinner sig i beroendeställning gentemot sina chefer. Därför är de tvungna att hålla tyst när det är chefen eller redaktören som trakasserar dem eller rakt ut kräver sexuella tjänster i utbyte mot fast anställning eller fortsatt arbete.


Slagord på vägg i Teheran menar att våldtäktsmän går fria medan de som protesterar mot orättvisorna sitter fängslade. Bild: خیابان


Lagen skyddar förövaren

Våldtäktsmän och de som begår sexuella övergrepp och trakasserier drar nytta av det utrymme som rådande lagstiftning i Iran skapar. En man känd inom akademiska och kulturella kretsar som bjudit hem unga kvinnor med olika förevändningar, serverat gästen vin med någon drog i och sedan våldtagit henne medan hon var medvetslös avslöjades av ett antal kvinnor på Twitter. De kvinnor som avböjde upprepade inviter fick anklagande och nedlåtande meddelanden från mannen om att de är ”omoderna”, inte frigjorda och inte värda kallas för kvinnor. De unga kvinnor som utsattes, ofta unga studerande, hade ingen möjlighet att polisanmäla brottet.

Att gå hem till en främmande man som kvinnan inte är gift med och dessutom dricka vin är brottsliga handlingar i Iran. Om dessa kvinnor polisanmäler våldtäkten kommer de själva att bli dömda och straffas. Detta leder till att kvinnor som regel inte vågar anmäla liknande fall av våldtäkt som begås inomhus. Många kvinnor som våldtas av familjemedlemmar hindras också från att polisanmäla, eftersom förövaren kan avrättas enligt rådande lagar.

Nu har mannen som våldtog kvinnor efter att ha drogat dem gripits. Det beror förmodligen på att antalet kvinnor som i detalj berättat och beskrivit hans agerande varit många. Polisen och advokaterna har sagt att de utsatta kvinnors identitet ska hemlighållas. Men många jurister menar att det inte är sannolikt att ett sådant fall ens kommer till domstol. Även de kvinnor som polisanmält honom tvivlar på att mannen blir dömd. Många av dem menar att avsikten var att avslöja och isolera honom, inte att överlämna honom till regimens rättsväsende. En känd konstnär som på sociala medier anklagats för sexuella övergrepp och utnyttjanden av flera kvinnor, bland dem en berömd reporter, har däremot polisanmält en rad medier och enskilda journalister för förtal.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: